Ungarsk Kuvasz

Ungarsk Kuvasz

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Ungarsk Kuvasz.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Ungarsk kuvasz er en gigantstor hvit bruks-, hyrde og gjeterhunder (FCI gruppe 1 seksjon 1) som av opprinnelse regnes å stamme fra Karpatene i Ungarn, dit den eller dens nærmeste forfedre trolig kom med madjarene helt på slutten av 800-tallet. Kuvasz har gjennom århundrer blitt benyttet som vokterhund og vakthund i hjemlandet.

Kuvasz er en stor, robust og sterk hund. Rikelig med pels, lang, bølget og noe stiv. Bløt underull, pelsen skal danne en krage rundt halsen. Mandelformede, skråstilte øyne. Langsomme og forsiktige bevegelser. Hvit av farge, elfenbensfarget er tillatt. Lavt ansatt halse. Hannhunder blir 71-76 cm høye, tisper 66-70 cm.

Opprinnelig brukt som vakthund for buskap, og det brukes den til den dag i dag, selv om den stadig blir en mer populær selskaps- og vakthund.

Kuvasz er en selvstendig hund, noe sta og tar ikke lydighetstrening spesielt lett. Ikke egnet for annet enn meget erfarne hundeeiere og ikke egnet som selskap for barn. Kommer ikke godt overens med andre hunder, men er fornøyd med å leve og sove utendørs.

Historikk for Ungarsk Kuvasz

Ungarsk kuvasz fungerte i praksis som vokterhund til langt innpå 1800-tallet, men etter den tid ble den mer av en vakthund i hjemlandet, der den helst var å finne på større gods. Den nøyaktige opprinnelsen er ukjent, men man har antatt at dens forfedre ble ført til Ungarn med madjarenes invasjon på slutten av 800-tallet.

En annen teori er at den kom med kumanerne på 1200-tallet, da disse flyktet vestover fra Tyrkia i en forsøk på å unngå mongolenes invasjon. Man kan derfor tenke seg at store hvite molossere som kom til Europa fra Asia med migreringene østfra må ha spilt en betydelig opphavsmessig rolle for både kuvasz og en rekke andre lignende hunderaser.

Ungarsk kuvasz er sjelden utenfor hjemlandet, selv om det drives et begrenset oppdrett i både USA og noen andre vestlige land.

Mer om Ungarsk Kuvasz:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 054

Størrelse:

Gigant

Vekt (kg):

Hann: 48-62 kg
Tispe: 37-50 kg

Høyde (cm):

Hann: 71-76 cm
Tispe: 66-70 cm

Farge(r):

Hvit

Pelslengde:

Lang

Pels:

Tett bølget

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Bilder av Ungarsk Kuvasz

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Ungarsk Kuvasz, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Ungarsk Kuvasz kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.