Engelsk Springer Spaniel

Engelsk Springer Spaniel

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Engelsk Springer Spaniel.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Middels stor, aktiv, vennlig, samarbeidsvillig, lettdressert og sosial rase. Ble opprinnelig kun brukt til å finne og få vilt på beina/vingene, men har i dag fått en rekke andre oppgaver i tillegg til det å være jakthund. En engelsk springer spaniel kan være et godt valg for den som ønsker seg en allsidig jakthund og/eller en sporty familiehund som mange i familien kan ha glede av. 

Engelsk springer spaniel er den raskeste av alle spanieltypene. Få raser er så arbeidsvillige som dem, og de er veldig målbevisste. Den er en utpreget jakthund den kan finne, apportere og jage opp viltfugl. Snuten får lett teft av fugl og den har grenseløs energi til å følge det opp.

Engelsk springer er den eldste spanielen. Den kom fra Spania til England rundt 1570. Da kunne kullene ha valper med veldig ulike størrelser. De mindre ble brukt til å jage rugde og ble kalt cocker spaniel. De større kunne finne og jage opp viltfugl og de ble springer spaniel. De ble klassifiserte som ulike raser på 1800-tallet, siden det har de gått skilte veier.

Hva den opprinnelig ble brukt til merkes på dagens springer, med sin myke munn
kunne den plukke opp fugler uten å skade dem.
De fleste springere logrer hele tiden med halen. Den har en flott dobbel pels som gjør den ufølsom for vær, vann og torner. De har en vakker lang pels på ørene, bryst bein og mage men det er øynene som fengsler mest.
Det er en hardt arbeidene hund som er meget utholdende. De er alltid entusiastiske og de jage alltid fugl men må trenes i lydighet og sosiale ferdigheter. De er utmerkede familiehunder, men skal de omgås barn må de overvåkes nøye og de må venne seg til barn som valp.

Når de gjelder trimming må man jobbe mer med en utstillingshund, den må nok hver femte til sjette måned trimmes profesjonelt.
Å trene dem er en glede, jo mer komplekse leken og oppgavene er jo gladere blir de. Sørg for at hunden har mye plass å løpe på. Den må få lette på trykket ved å få røre godt på seg. En springer spaniel tar seg gjerne til verdens ende for din skyld, og elsker hvert sekund. De er veldig glad i eieren sin. Den springer gladelig mot deg og hopper opp med labbene sine på deg. Er dere ved et basseng eller en sjø, hopper den gjerne i.

Historikk for Engelsk Springer Spaniel

Rasen har sin opprinnelse fra Storbritannia. Engelsk Springer Spanielen er den eldste av alle spanielrasene. Den eldste stamboken går tilbake til 1813. Unntatt clumber spaniel har alle spaniel- rasene sin opprinnelse i engelsk springer spaniel. Først sent på 1800-tallet ble engelsk springer spanielen og cocker spaniel delt i to forskjellige. Den ble tidligere kalt "nordfolk Spaniel". Navnet "springer" kommer fra at den tidligere ble bruk til å springe eller støte opp fugl og da fløy fuglen rett i jegerens nett.

Dr. Caius, som skriver om landspaniels i 1750, bruker ordet "springer", og det sies at springer spaniel er den spaniel som alle andre landspaniels (med unntak av Clumber Spaniel) har sitt opphav fra. Fra denne rasen har oppdrettere gjennom en årekke avlet fram ulike varianter både i størrelse og utseende alt etter hva som ble krevet og fortrukket av den enkelte oppdretter. Slik har vi fått alle dagens spaniel-varianter.

På et senere tidspunkt ble springer spaniel kalt Norfolk Spaniel, sansynligvis på grunn av at Hertugen av Norfolks innflytelse på rasen på slutten av 1800-tallet. Rasen ble, på tross av sin lange histories ikke anerkjent av den Engelske Kennelklubben før i 1902. Det er derfor overraskende å se at cocker spaniel ble anerkjent 10 år tidligere.

I England er Springeren kjent som en av de mest brukte «allround» fuglehundene. Den finner vilt, støter det opp og apporterer i vann og på land like bra som noen annen apportør.

Engelsk Springer Spaniel er en vennlig og åpen hund. Den er en ypperlig turkammerat og familie-hund.

Ble brukt til å jage fugl inn i jegerens nett og til å støte eller skremme opp fuglen slik at jaktfalken kunne ta den. Å støte viltet = to spring, derav navnet springer. Ble anerkjent som egen rase i 1902.

Mer om Engelsk Springer Spaniel:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Apporterende hunder  (Gruppe 8)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 125

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 23 - 25 kg
Tispe: 16 - 20 kg

Høyde (cm):

Hann: 46 - 51 cm
Tispe: 43 - 48 cm

Farge(r):

leverbrun og hvit, svart og hvit

Pelslengde:

Langhåret

Pels:

Lang og tett

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Fuglehunder
... noen fuglehundraser er: labradorer golden retrievere engelsk springer spaniel ...
Spaniel
...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var såkalte kort...

Bilder av Engelsk Springer Spaniel

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Engelsk Springer Spaniel, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Engelsk Springer Spaniel kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.