Brukshund

Brukshund

Brukshund

En brukshund er et begrep som benyttes om hunder som har fått trening i å utføre en eller flere nyttige oppgaver.

Pr. definisjon blir da en brukshund en hund som brukes til noe praktisk. Således må man også regne inn hundekjøring når man snakker om brukshunder, selv om slike ekvipasjer ikke lenger kan sies å utføre noen nyttige tjenester.

De mest alminnelige brukshundene i Norge er utvilsomt gjeterhunder og jakthunder.

Gjeterhunden utgjør gjerne en kombinasjon av arbeidskamerat og familiehund, hvis tjenester i jobbsammenheng kan være svært fordelaktige for for eksempel en sauebonde.

Jakthunden er mer en kombinert fritidspartner og familiehund, viss tjenester for det meste er rent terapeutiske og sportslige. Som sådan kan brukshunder inndeles på mange forskjellige måter.

Hundesport er alt nevnt. Man kan også skille mellom sivile og offentlige tjenestehunder. Førerhunder, terapihunder og lavinehunder er eksempler på det første. Militærhunder, politihunder og tollhunder er eksempler på det siste. Mange skiller også mellom typiske brukshundraser og andre hunderaser. For eksempel blir gjerne visse typer fårehunder og vakt- og vokterhunder som schäferhund, malinois og rottweiler fortrukket som tjenestehunder i politi- og militærsammenheng, mens apporterende hunder som labrador retriever og cocker spaniel foretrekkes i sivil sammenheng, for eksempel som narkotikahund eller førerhund for blinde og svaksynte.

Eksterne lenker: