Old English Sheepdog
Sammenlikne med:   

Old English Sheepdog


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Old English Sheepdog:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 016
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
ANDRE NAVN: Bobtail,The Dulux Dog
 
STØRRELSE: stor
VEKT: Hann: 30-40 kg
Tispe: 30-40 kg
HØYDE: Hann: mer enn 61cm
Tispe: mer enn 56cm
FARGE(R): grått, gråsprengt eller blått
PELSLENGDE: Lang
PELS: Rikelig, stri
PELSSTELL: 4 timer pr uke må beregnes
AKTIVITET: stor
 

Treff i DogLex

Old English Sheepdog
Familiehund
[...familiehund og selskapshund er betegnelser som benyttes om hunder som har som primæroppgave å være en sosial partner og venn for med...]
Hunderase
[...hunderase og rasehund er begrep man gjerne bruker når en ønsker å beskrive såkalte raserene tamhunder, men informasjonen nede...]
Pelsdyrallergi
[...pelsdyrallergi kalles også hundeallergi og katteallergi m.m. og er en atopisk allergiform. pelsdyrallergi er en allergisk reaksjon som oppstår når men...]
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
 

ngen kan med sikkerhet si hvor rasen Old English Sheepdog (OES) kommer fra. Det finnes derimot mange teorier. Noen mener at det er en ren engelsk rase. Det har helt sikkert vært gjeterhunder i England like lenge som man har drevet med gjeting av sauer i landet, og det er nok veldig lenge.

Historieforskere har derimot forskjellige meninger om opprinnelsen til rasen. Noen hevder at OESen stammer fra den himalaiske hyrdehunden, en stor ulvelignende hund som skulle være opphavet til sheepdogen. En annen kandidat er den russiske sauehunden Owtcharka, en hund med likhet i type, pels og farge til OESen, men mye større.

De ungarske rasene Puli, Komondor og Kuvasz, den polske Owczarek Nizinny, den franske Briard, den italienske Maremma og den skotske Bearded Collie er alle raser som kan være forfedre for Old English Sheepdog. Samtlige har typiske gjeterhundstemperament og karakter. Hundene ble avlet for egenskaper som intelligens, trofasthet, stedsans og en kraftlig kroppsbygning. De ble brukt til forskjellige gjeterarbeid i vekslende terreng.

Det eldste bildet vi har av en OES-lignende hund er et oljemaleri av Gainsborough fra 1771 som viser Hertugen av Buccleuch med armene rundt en hund s om ser ut til å være en Old English sheepdog. Et maleri fra 1835 av Sidney Cooper viser et portrett av en hund som uomtvistelig er en OES.

OESen ble tidligere brukt som arbeidshunder av gjetere og bønder som drev dyr til markedene, i sydøst England. De hadde liten interesse i hundens utseende, bare i arbeidseffektiviteten. Et av de første navnene til OES var "The Sussex Sheepdog". Old English Sheepdogens talent og utholdenhet passet godt til å drive sauer, kveg og hester til Smithfield markedet i London. Andre tidlige navn var derfor The Smithfield Cur og Cotswold Sheepdog.

Fra gammelt av har alle størrelser av rasen vært like verdifulle og nyttige. Da de små ble brukt til gjeting, de store til vakthold og de i mellom ble brukt til begge deler. Hundens kraftige pels beskyttet godt mot været, den var god og varm om vinteren og kjølig i sommervarmen. Den gjorde også at eventuelle angripere fikk munnen full av pels. Pelsfargen var den samme som sauenes, noe som virket beroligende på dem. Navnet Old English Sheepdog ble gitt i 1893.

Kallenavnet ”Bobtail” fikk rasen fordi bøndene kuperte halene for å unngå hundeskatt på disse arbeidende hundene. Denne skikken som var et av de spesielle trekk ved rasen ble i 1888 tatt med i den offisielle rasebeskrivelsen. Fra 1. juli 1988, hundre år senere, ble det innført kuperingsforbud for alle raser i Norge. Senere har mange land fulgt etter, i 2006 endelig også Storbritannia.

Hvis du er interessert i det historiske aspekt ved OES, kan vi anbefales Ray Owens bok: The Very Old English Sheepdog. Her har han samlet 45 gamle historier om denne fantastiske hunden og en utrolig masse flotte bilder.