Pumi

Pumi

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Pumi.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Ungarsk gjeterhund. Krøllet pels som klippes med saks. Røyter ikke. Pumier skal være ensfarget, men de fleste farger er tillatt.

Ypperlig til Agility og LP. Hengiven og sosial i familier, kontaktsøkende, passer i store familier og går bra sammen med andre hunder. En glad, nysgjerrig og spontan hund. Pumien kan være høylydt, og har et bra vaktinnstinkt.

Pumien er livlig, intelligent, aktiv og har stor kapasitet. Den er glad og våken, spontan og uredd. Her finnes sprudlende temperament og stor arbeidsvilje. Rasens kvikke væremåte og lærenemhet gjør den til en utmerket konkurranse- og treningskamerat, både til lydighet, agility, flyball med mer. Den er villig til å lære seg alt, fra å danse på to, til å hente mobiltelefonen når den ringer. Det er bare vår fantasi som setter grenser for bruksområdene.
 
Pumien røyter ikke. Den skal gres og klippes. Vi som oppdrettere begynner å vende valpen til dette allerede fra den er tre uker gammel. Vår erfaring er at gjennom et regelmessig pelsstell får vi en god, følelsesmessig kontakt med hunden vår.
 
En pumi pleier ikke å ha problemer med å omgås andre hunder, da den har et meget klart og tydelig kroppsspråk. Den er i utgangspunktet ingen bråkmaker og det er meget sjelden den som ypper til strid. En pumi vil forsøke å unngå konfrontasjon så langt det går.
 
Pumien er mer enn gjerne midtpunkt i sin ”familieflokk” og kan til tider ha
”Emil i Lønneberget”- tendenser.. Vår erfaring er at pumien også er en sædeles trofast og kjærlig familehund. Med en passe aktiv tilværelse vil pumien være en rolig og harmonisk hund, hjemme og borte.

Historikk for Pumi

Pumien er en liten til middels stor gjeterhund med Ungarn som hjemland. Rasen har trolig oppstått som blanding av spits, terrier, puli og briard. Ungarerne har hovedsakelig brukt pumien som vakt- og gjeterhund for sau og storfe, men en del pumier har også vært brukt til villsvinjakt, dette pga sin evne til å holde helt riktig "gjeteavstand". Pumien har tidligere også blitt brukt som sirkushund.

Mer om Pumi:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 056

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 10-15 kg
Tispe: 10-15 kg

Høyde (cm):

Hann: 38-46 cm
Tispe: 38-46 cm

Pels:

Krøllet

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Bilder av Pumi

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Pumi, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Pumi kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.