Irsk Ulvehund

Irsk Ulvehund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Irsk Ulvehund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Irsk ulvehund (ig. Cu Faoil) tilhører myndene og er en kjempestor hetsende jakthundrase, viss røtter stekker seg mot år 1 e. Kr. Den er en av verdens største hunderaser, opprinnelig avlet for å jakte ulv. Irsk ulvehund er Irlands nasjonalhund.

Ulvehunden er en meget storvokst hund, som i noen tilfeller kan måle 1 meter i skulderhøyde. Slik høyde er imidlertid ikke vanlig. En hannhund på 85 cm eller mer blir normalt regnet som stor. Tispene skal være minimum 71 cm i mankehøyde og veie minst 41 kg. Hannene skal være minimum 79 cm og veie minst 54,5 kg.

Historisk sett hadde trolig disse hundene kort pels. Først i 1841 hører vi om en stor hunderase med krøllet myk pels i de skriftlige kildene. I dag er pelsen mer stri og hard på kroppen, bein og hodet, og særlig stri og lang over øynene og under haken. Fargene kan være tigret (brindle), rød, svart, helvit, gul, eller enhver farge som finnes hos skotsk hjortehund.

I dag skattes ulvehunden først og fremst som en ypperlig familiehund, som også ofte er å se som utstillingshund. Noen har også med stort hell brukt denne store kraftige hunden som kløvhund. Irsk ulvehund ble trolig opprinnelig avlet for hetsjakt på ulv og annet storvilt, og til tross for den enorme størrelsen er dette en meget hurtig og forholdsvis utholdende hund.

Irsk ulvehund er en gomodig og meget tålmodig kjempe, en prima hund for barnefamiler når plassen tillater det og så lenge man ikke glemmer at dette er et meget stort og kraftig rovdyr. Den er lojal som få og hengiven overfor de den kjenner og liker, men ofte litt reservert og avmålt overfor fremmede. Den er er også en habil vakthund, selv om ikke dette er dens naturlige virke.

I hjemmet gjør den typisk meget lite av seg, fordi den er så rolig og harmonisk. Pelsen trenger stell på ukebasis, men må regnes som enkel å stelle. Utrolig nok er denne kjempen av en hund heller ikke så glupsk i matveien som man kanskje kunne forvente, selv om nok dette har stor sammenheng med hvor aktivt den lever. Som sådan trenger den verken mer eller mindre mosjon enn hunder flest, men den trives med å få løpe ut skikkelig en gang i blant. Rent klimamessig ser den også ut til å tåle norske forhold godt, så lenge snødybden vinterstid ikke blir for stor. Med en slik tyngde faller den da lett igjennom.

På grunn av rasens enorme proporsjoner og anatomi er den kjent for lett å få magedreining om man ikke tar nødvendige forholdsregler. Den trenger et sunt og ernæringsrikt kosthold, beregnet på hunder. Den bør få minimum 2 måltider for dagen, gjerne 3 om det er mulig. Trening og anstrengelser må ikke skje tett opp til måltidene.

Historikk for Irsk Ulvehund

Rasen kommer fra Irland og har oppsto trolig f. Kr. Kelterne kalte denne hunden Cu Faoil. P.g.a. massiv eksport til mange lands konger og statsoverhoder, ble rasen for en tid forbudt å holde for andre enn de mektige og rike. Det ble nesten dens bane. I først halvdal av 1800-tallet var rasen nesten utdødd. En offiser med navn G. A. Graham (kaptein) reddet rasen, i nært samarbeid med major Garnier. De beste tispene ble paret med bl.a. grand danois, skotsk hjortehund og borzoi for å finne tilbake til ulvehundens opprinnelige form og størrelse. I 1881 hadde dette avlsarbeidet ført frem til den rasen vi nå kjenner som irsk ulvehund

Første gang vi hører om irske ulvehunder i skriftlige kilder er i et brev fra Symmachus til sin bror Flavianus skrevet i år 39 e.Kr. Han takker for de 7 ulvehundene han hadde mottatt (fra England). I år 391 f. Kr. skal flere eksemplarer ha blitt sendt til Roma, hvor alle romere «fikk beskue dem i beundring». Hvorvidt vi snakker om ulvehund eller greyhound er uklart, men hundene var trolig korthårede.

I sagalitteraturen fra 900-tallet finner vi også en ulvehund omtalt. Denne har navnet «Samr» og ble gitt i gave til Gunnar fra Lidarene. Giveren sa til Gunnar idet han gav han hunden, som forresten blir beskrevet meget likt rasen slik den er i dag i Njåls saga:

«Jeg vil gi deg tre gode ting: Gullring og en kappe som Myrkjartan ira-konge har eiet, og en hund som jeg fikk i Irland. Han er stor, og ikke dårligere følge enn en djerv mann. Manns vett har han også, og han skal gjø på hver mann som er din uvenn, men aldri på dine venner. Han ser på hver en mann om han vil deg vel eller ille, og han vil legge livet til for å være deg tro. Denne hund som heter Samr.»

Mer om Irsk Ulvehund:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Mynder  (Gruppe 10)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 160

Størrelse:

Meget stor

Vekt (kg):

Hann: Minst 55kg
Tispe: Minst 41kg

Høyde (cm):

Hann: 79-100cm
Tispe: 71-80cm

Farge(r):

Tigret, rød, svart, helhvit, gul

Pelslengde:

Kort til halvlangt

Pels:

Stri, hard

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Hofteleddsdysplasi
...hofteleddsdysplasi (hd) er en utviklingsfeil i hofteleddene og kan angå ett eller begge hofteledd. defekten...
Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff o...
Mynder
...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homoge...
Sma-tibetanske-hunderaser
...små tibetanske hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 5 i fcis gruppe av selskapshunder. de...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i rea...

Bilder av Irsk Ulvehund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Irsk Ulvehund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Irsk Ulvehund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.