Maremma

Maremma

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Maremma.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Maremma er en Italiensk hyrde og vokterhund.  Den trives svært i åpent terreng og beveger seg grasiøst. Den blir brukt fremdeles til å vokte saueflokker mot rovdyr for bønder i bl.a. Italia, USA og Australia.

Maremma er en solid, muskuløs bygget hund. Den har tykk hvit pels, stort hode og svart nese. Maremmaen veier typisk mellom 30 til 50 kilo og er mellom 60 til 75 cm høy, noen hunder vokser enda større. Fargen i pelsen kan ha snev av gult, krem og sitron/brune flekker. Det er ønskelig med et minimum av farger. Solid hvitfarge er mest vanlig, men de med fargenyanser har blitt stadig mer populært.

Noen deler rasen inn i flere underraser, hovedsakelig basert på små forskjeller i psykiske atributter og med undertyper basert på små steder der hundene har opprinnelsessted, f.eks. Maremma, Marsicano, Aquilano, Pescocosanzo, Maiella og Peligno. Allikevel, til tross for diskusjonen om disse underrasene, er hoved karakterestikken for denne rasen gjennom tidene at de er gode vokterhunder for buskapen.

Til tross for den store størrelsen på denne hunden er den en god kompanjong i områder med åpent lende. Århundrer av avl av denne rasen har gjort at den er svært forsiktig med lam men forsvarer fryktløst flokken sin mot trussler. For familien viser den seg som en rolig og intellegent hund og vil forsvare sine kjære mot det den oppfatter som trusler. I utgangspunktet anbefales denne rasen ikke for bystrøk da den trives aller best i åpent terreng.

Historikk for Maremma

Rasen er kjent i Italia som Cane Da Pastore Maremmano-Abruzzese. et navn opprinnelig fra Maremma-området i Tuscana og regionen Abruzzo (Regionen heter nå Abruzzo og Molise). Rasen ble avlet frem som vakthund for buskap i Transhumance, som området het for århundrer siden. Beskrivelser av hunderaser som likner på Maremma er oppført i eldgammel Romersk litteratur og avbildet i tegninger fra 1500-tallet. Mens det Italienske Transhumance opphørte i 1860 fortsatte Maremma-rasen å bre seg utover Italia, spesielt hvor buskapen beitet i store åpne gresskledde landskaper.

Engelsktalende oppdrettere og klubber omtaler rasen som Maremma Sheepsdogs, mens Italienske oppdrettere og klubber foretrekker å bruke Abruzzese Sheepdogs eller Pastore Abruzzese. Ironisk nok er det færre av denne hunden i Maramma delen av Tuscana, der det er stadig færre bønder, mens den er ganske vanlig i Abruzzo-området.

I dag er Maremmaen i utstrakt bruk som vokterhund for buskapen i Italia, Australia og USA.

Mer om Maremma:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder  (Gruppe 1)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 201

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 35-45kg
Tispe: 30-40kg

Høyde (cm):

Hann: 65-73cm
Tispe: 60-68cm

Farge(r):

Alle hvitfarger

Pelslengde:

Lang

Pels:

Noe stri

Pelsstell:

Noe

Allergi:

Ja

Aktivitet:

En del

Fra DogLex

Vokterhunder
...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr, e...

Bilder av Maremma

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Maremma, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Maremma kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.