Fox Terrier Ruhåret

Fox Terrier Ruhåret

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Fox Terrier Ruhåret.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Foxterrier er en liten britisk hunderase som har eksistert i England siden 1500-tallet. Den finnes i en ruhåret og en korthåret variant.

Terra i ordet terrier betyr jord og terriere graver gjerne i den.
De er livlige, rampete og energiske. De ble brukt i revejakt og er ekstremt modige.
Når dørklokken ringer eller det er en lyd utenfor, hoppe de rundt som en sprettball. De logrer ikke med halen, de dirrer. De har mye energi og trenger plass. Det er en mindre hund som kan bo i leilighet så lenge den får ut energien på tur. Den trenger å omgås andre valper når den er liten.
Den bør børstes regelmessig og skal hunden stilles ut skal pelsen plukkes ved at man drar i hårenen for hånd. Da forblir huden i toppform.
Den selvstendige terrieren er ikke lett å dressere. De er intense og har ikke så høy toleranse for barn. Kommer de til den rette familien er dette en bra hund som vil følge deg overalt.

Foxterrier finnes i variantene ruhåret og korthåret, der førstnevne er mest vanlig.
Den lange og strie pelsen gir den ruhårete fox terrieren en helt annet siluett enn den glatthårete, spesielt på ben og snute. Pelsen på den ruhårete foxterrieren må trimmes (pelsen nappes) 2-4 ganger i året, og pelsen bør børstes og gres hver uke. En ruhår som stelles riktig, røyter svært lite.

I Europa er foxterrieren stort sett tricolor (svart, brun og hvit) med hovedvekt på det hvite. I USA har Ginger-foxterrier (kun brunt og hvitt) blitt holdt i avlslinjene og enkelte oppdrettere har begynt arbeidet med å gjeninnføre den i Europa. I 2003 kjøpte den kjente oppdretteren og dommeren Grethe Bergendahl ginger-tispen Cederbriar Coeur De Catherine fra USA, som senere har fått flere ginger-valper.


Foxterrier er en ypperlig hihund på rødrev og grevling, men i dag er rasen først og fremst en gøyal og aktiv familiehund. Den er også en god vakthund og en populær utstillingshund.

I mellomkrigstiden var foxterrieren veldig vanlig, og den fikk rykte på seg for å være en svært høylytt og ilter rase. Gjennom bevisst oppdrett og fokus på familevennlige egenskaper er dagens hunder ikke mer "bråkete" enn hunder flest. Rasen er imidlertid svært aktiv, glad, livlig, intelligent og energisk. Den krever både regelmessig mosjon og oppgaver for å trives maksimalt. I så måte er det mange som bruker den i agility og andre former for hundesport.

Historikk for Fox Terrier Ruhåret

Opprinnelsen til denne rasen er noe uklar, men trolig stammer den fra dachs, beagle og et utvalg gamle terriertyper som eksisterte i England på begynnelsen av 1500-tallet. Fra ca. 1810 startet man med å ale opp foxterrier som jakthunder på rødrev, villsvin og grevling. Foxterrieren ble brukt for å drive reven ut fra krattskogen eller hiet der større hunder ikke kunne komme til. Den første rasestandarden ble publisert i 1876, samtidig som den første raseklubben ble dannet.

Mer om Fox Terrier Ruhåret:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Terriere  (Gruppe 3)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 169

Størrelse:

Liten

Vekt (kg):

Hann: 7-8 kg
Tispe: 7-8 kg

Høyde (cm):

Hann: maks 39 cm
Tispe: maks 37 cm

Farge(r):

Hvit med sorte eller tan tegninger

Pelslengde:

Lang

Pels:

Stri og ru

Pelsstell:

Endel

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Bilder av Fox Terrier Ruhåret

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Fox Terrier Ruhåret, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Fox Terrier Ruhåret kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.