Sankt Bernhardshund
Sammenlikne med:   

Sankt Bernhardshund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Sankt Bernhardshund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 061
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 2: Molosser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Working
Dogs of the Working Group were bred to perform such jobs as guarding property, pulling sleds and performing water rescues. They have been invaluable assets to man throughout the ages. The Doberman Pinscher, Siberian Husky and Great Dane are included in this Group, to name just a few. Quick to learn, these intelligent, capable animals make solid companions. Their considerable dimensions and strength alone, however, make many working dogs unsuitable as pets for average families. And again, by virtue of their size alone, these dogs must be properly trained.
ANDRE NAVN: Saint Bernard
 
STØRRELSE: Gigastor
VEKT: Hann: Fra 65 kg
Tispe: Fra 55 kg
HØYDE: Hann: Minst 70 cm
Tispe: Minst 65 cm
FARGE(R): Hvit med rødbrune markeringer
PELSLENGDE: Kort eller langhåret
PELSSTELL: Over middels
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Over middels
 

Treff i DogLex

Sankt Bernhardshund
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
 

ernhardshund har blitt kalt bernhardiner, berghund, alpemastiff og barryhund. Mange hevder at den utviklet seg alt på 1100-tallet, men det finnes ingen dokumentasjon som støtter denne teorien. Man hevder også at rasen nedstammer fra store molossere som ble bragt over Alpene av romerske legionærer, noe som godt kan være sant, men som heller ikke lar seg dokumentere. Det er derfor vanskelig å si noe konkret om hvor gammel rasen er.

Det verserer en rekke fantastiske historier om redningsbragdene slike hunder skal ha utført, men de fleste av de er ren oppdiktning. Den mest berømte av alle sankt bernhardshunder er hunden Barry, som ble født i 1800 og skal ha reddet et førtitalls personer i løpet av en tiårsperiode. I dag vet man imidlertid at en må ta disse historiene med en klype salt, selv om Barry var ekte nok. Kanskje utførte han også et visst redningsarbeid.

Før 1830 fantes rasen kun som korthårsvariant, men etter denne tid ble det krysset inn newfoundlandshund. Da oppsto den langhårede varianten. Det hevdes at meningen var å skape en hund som i ennå større grad kunne takle kulde og snø, men den langårede varianten viste seg ikke å være like godt egent i snø som den korthårede.

Navnet sankt bernhardshund fikk rasen offisielt da den ble anerkjent som en egen hunderase i 1880. Den sveitsiske sankt bernhardshundklubben ble dannet i 1884, og den første rasestandarden ble bestemt i Bern i 1887. Akkurat når rasen kom til Norge vites ikke, men Norsk Sankt Bernhard klubb (NSBK) ble stiftet 1. januar 1991.