Chihuahua
Sammenlikne med:   

Chihuahua


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Chihuahua:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 218
Gruppe 9: Selskapshunder
Seksjon 6: Chihuahua
ANDRE NAVN: Chihuahueño
 
STØRRELSE: Toy
VEKT: Hann: 0,5-3 kg
Tispe: 0,5-3 kg
HØYDE: Hann: 16-20cm
Tispe: 16-20cm
FARGE(R): Alle farger og kombinasjoner er tillatt
PELSLENGDE: Korthåret eller langhåret
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Chihuahua
Flyball
[...flyball (international flyball racing) er en ny form for hundesport som er i ferd med å spre seg over hele verden, herunder også til norge. sporten ...]
Hundens anatomi
[...hundens anatomi varierer i stor grad fra hunderase til hunderase, kanskje mer enn hos noen annen dyreart, vill eller domestisert. allikevel finnes det...]
Hundens opprinnelse
[...opprinnelsen hundens opprinnelse, eller rettere sagt ulvens utviklig til hund, startet trolig for ca. 60 000-135 000 år siden. det har moderne ...]
Små hårløse hunderaser
[...små hårløse hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 4 i fcis gruppe av selskapshunder. dette er små hunder som delvis mangler beh...]
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
Tekopphunder
[...tekopphunder (tea cup dogs) er «supersmå» størrelsesvarianter av såkalte toyhunder. noen eksakt definisjon på hva en tekopphund er finnes ikke, men de...]
Toyhunder
[...toyhunder kalles også miniatyrhunder og er små hunder som skal veie mindre enn 5 kg og gjerne ikke være for høyde. gruppen er således heterogen med he...]
 

Det er i relativt nyere tid at Chihuahuaen ble gitt sitt nåværende navn, så dens bakgrunn og historie er ikke så innlysende som det høres ut (Chihuahua er en stat i Mexico). De fleste historikere støtter teorien om at den korthårede Chihuahua er fra Mexico, men det er de som støtter seg til andre teorier rundt dens opphav.

Som med de fleste raser, har også den korthårede Chihuahua rasen endret seg mye de senere århundre, men har særlig beholdt to av sine distinkte opprinnelige kjennetegn. Det ene er man kan kjenne en myk fordypning midt oppå skallen deres ved navn fontanellen, og det andre er den flate hårede halen som ikke finnes på noen annen gjenværende rase. Fontanellen er absolutt ingen fordel for rasen, men finnes i mindre grad på den langhårede chihuahua rasen.

Det er de amerikanske oppdretterne som det siste århundret har utviklet rasen til den nåværende standarden som den korthårede chihuahuaen har. I de tidligere dager var den lille korthårede chihuahuaen ganske sjelden, og ofte var de ikke veldig psykisk sunne. Amerikanske oppdrettere måtte derfor innarbeide andre raser for å få frem en sterkere og sunnere grunnstamme.

Inntil 1935 var det utvilsom en sterkt bidrag fra Terrier rasen. Dette kan fremdeles finnes hos enkelte chihuahuas med typiske terrier tegninger og bevegelser. Den engelske ”Black and Tan Toy Terrier” var en annen rase som influerte chihuahuaen. Disse innslagene var uansett riktig for å få en sunnere rase, og er ikke gjort siden tidig på 1900 tallet.

Den langhårede chihuahuaen er utvilsom laget i Amerika. Siden det kun var korthårede chihuahuaer i Mexico, måtte en krysse denne med langhårede raser for å få en langhåret chihuahua. Rasene som ble brukt for å få til dette var Papillon og Pomeranian. Det er ikke mange år siden den langhårede chihuahuaen lignet Papillon i både farge, avtegninger, de mer tettsittende øyne, den lengre snuten og det lange litt krusete håret på ørene. Pomeranian rasen influerte med mørke soble farger, i de små øynene, bevegelsene og proporsjonene på bakbena.

Andre hever at det ikke er korrekt at den langhårede chihuahua er fra Amerika, og henviser til at en av de første registrerte hundene som ble importert fra Mexico til USA var en rød, lang¬håret hannhund ved navn Carranza. Denne hevdes å bli stamfar til noen av de beste blodslinjene i Amerikansk oppdrett. Det skjøt uansett først fart når amerikanerne fikk øynene opp for rasen, det er det ikke tvil om.

Utover disse rasene kan det ha forekommet krysninger med Pekigneser, yorkshire Terrier, og til og med Puddel hevdes det! Disse har uansett hatt veldig liten innflytelse på rasen. Uansett historie, er det ikke tvil om at den Langhårede Chihuahua er blitt en meget etterspurt rase.

Tidlig historie

At det er gammel hund er det liten tvil om, men akkurat når og hvor den oppsto, og hvordan, vet man mindre om. Den kan ha blitt ført til Mexico fra Kina eller Egypt, men det er mer trolig at den nedstammer fra forfedre som levde blant aztekerne. De anså denne lille hunden for å være hellig, selv om de spiste den fra tid til annen. Den ble nemlig både ansett som et «hellig måltid og samtidig ofret til gudene. Den skal også ha blitt sett på som lykkebringende.
Det finnes tildels meget fantastiske sagn, som nok har litt til felles med fjæra som ble til 5 høns. ET av sagnene er fra Toltec-tiden, når Techichi'en var en hellig hund, som kun kunne eies av de kongelige. I følge sagnet hadde en Prinsesse hele 1500 av disse hundene, og hver hund hadde sin egen tjener! For å være sikker på at hundene fikk best mulig stell var hver tjener ansvarlig for sin hund med sitt liv, og ble begravd sammen med den dersom den døde. Hundenes meny var ikke mindre fantastisk; Finhakkede testikler fra jomfruelige unggutter, som ble foret på en spesiell urte¬diett de siste ukene før de ble kastrert! Kanskje det ikke var så rart at Aztekerne med tiden tok over makten, det måtte bli dårlig tilvekst i befolkningen etter hvert!

Første gang man registrerte chihuahua som en rasehund var i 1884, da meksikanske forretningsfolk begynte å selge slike hunder til turister. Det var slik rasen kom til USA mot slutten av 1800-tallet. Rasen ble trolig ført til Europa av spanske konkvistadorer alt på 1500-tallet, men blir først regnet som etablert her etter andre verdenskrig. Den ble som sådan anerkjent som egen rase av United Kennel Club i 1948. FCI anerkjente den først i 1995.

Til Norge kom rasen først omkring 1960, men den utviklet seg ikke særlig mye før på 1970-tallet. I dag blir den en stadig mer populær rase i vesten, der særlig kjendiser som Paris Hilton, Britney Spears og Jessica Simpson har gjort disse småhundene til et slags statussymbol å eie. Miniatyrhundene kalles gjerne «teacup» (tekopp) når de veier mindre enn 1,5 kg, og hunder med den rette stamtavlen kan koste opp mot 65.000 kroner (2005).

Chihuahua til Europa

Det ble importert noen eksemplarer til Europa i begynnelsen av dette århundret, og i England ble det startet med oppdrett i årene før andre verdenskrig. Ved krigsutbruddet var det kun 1 oppdretter med en avlsbesetning av noenlunde kvalitet. Denne oppdretteren flyttet fra London og ut på landsbygda, for å slippe unna bomberegnet over byen. Dessverre ble hele besetningen utryddet, ved en direkte treffer i huset de oppholdt seg i! Oppdretteren selv ble så skadet, at hun endte sitt liv på Hospitalet en kort tid etterpå. Hvorvidt hjemmet i London greide seg gjennom de harde trene vet en ikke.

Etter krigen var det ingen hunder igjen, som ble ansett av å være av en såpass kvalitet at de egnet seg til avl, og de måtte begynne forfra igjen. Et ukjent antall ble importert fra USA, og de Engelske oppdretterne har videreforedlet rasen I dag er England det førende land i Europa innen denne rasen. I Sverige ble den første av rasen nevnt i SKK's Stambok allerede i 1914: "Ciuhuabeno. Ciki, reg.nr. 488K, eier: Fru Carmen Behn Palme. Fanget som hvalp fra foreldre i vill til¬stand". Den første Svenske oppdretteren kom i gang tidlig på 50¬-tallet, og mot slutten av det tiåret var det flere seriøse oppdrettere i gang, og registreringstallet økte sakte men sikkert.

Chihuahua til Norge

Rasens Norske historie er atskillig kortere. Først i 1959 kom den første registrerte import til Norge, en Svensk kort¬håret tispe. Hun ble senere solgt tilbake til sin Svenske opp¬dretter.Hun rakk imidlertid å bli utstilt, på Øvrevoll i Mai 1960. Den gang var det hun snakk om i variant, og den stilte sammen med en annen tispe og en hannhund, i gruppe 7, Skjødehunder. Etter dette var rasen fraværende inntil rasens "mor" i Norge, fru Pamela Steineger fra Oslo, kjøpte sin første hund av rasen i 1970. Hennes avlsarbeid har vært en dominerende årsak til den fine kvaliteten det er på mye av våre Chihuahuaer. Hennes egne tisper sammen med hannhunder fra den Engelske kennelen ”Molimor”, har en lang rekke topphunder etter seg, og var i mange år dominerende på norske utstillinger.

Mer enn 50 hunder fra fru Steinegers ”-of Rossanty” kennel har oppnådd Champion tittel, og et femtitalls ærespremier for oppdrett av Chihuahua taler for seg selv. Selv om hun de senere år har fått hard konkurranse av andre oppdrettere, det i mange tilfeller snakk om etter¬kommere etter fru Steinegers tidligere oppdrett som utgjør grunnstammen for disse oppdretternes avlsdyr.