Aidi
Sammenlikne med:   

Aidi


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Aidi:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 247
Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Seksjon 2: Molosser
ANDRE NAVN: Chien de l'atlas, Atlas mountain dog
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 23- 25 kg
Tispe: 23- 25 kg
HØYDE: Hann: 52-62 cm
Tispe: 52-62 cm
FARGE(R): Svart, fawn, brun, krem, ulvegrå, ofte hvite flekker
PELSLENGDE: Halvlangt
PELS: Tykt, stritt
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Aidi
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Vakt- og vokterhunder
[...vakt- og vokterhunder er en gruppe hunderaser som stort sett inkluderer storeraser som pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder, men også en hu...]
Vokterhunder
[...vokterhunder kalles også buskapshunder og er tradisjonelt store hunder som skal passe på beitende husdyr, eiendommer og løsøre. slike hunder rekrutter...]
 

Aidi er en molosser som ligner de tyrkiske vokterhundrasene akbash og karabash. Det er en vokterhundrase som stammer fra Atlasfjellene i Nord-Afrika.

Kjært barn har mange navn, Aïdi, atlas fjellhund, kabylehund, berberhund, shawiahund m.m.

Aidi har en slank og muskuløs kropp med tykk pels (ca. 6 cm lang). Rundt nakken og halsen danner pelsen man, spesielt hos hanner. Aidi blir omkring 52-62 cm i skulderhøyde og veier typisk 23-25 kg. Den har bred, nesten flat skalle og en brystkasse som rekker minst til albuene.

Ørene er middels store og bæres normalt halvstående (øretippen henger). Halen er lang og skal minst rekke til hasene. Den bæres hengende i en svak bue og har busket behåring. Graden av bebusket pels på halen (jo mer, dess bedre) indikerer ektheten i den enkelte hund. I hjemlandet er det vanlig i noen områder å kuppere både ørene og halen. Kuppering er imidlertid forbudt i en rekke land, blant annet i Norge.

Aidi har en mager, muskuløs kropp beskyttet av et grovt, tykt, vær-motstandsdyktig pels. Ørene henger fremover. Farger er hvite, svart,bleke røde og tawny.

Aidi er en utpreget brukshund med stor arbeidskapasitet og voktertrang. Den tåler godt både varmt og kaldt klima og er fornøyd med å leve og sove utendørs. Rasens tradisjonelle vokterrolle gjør den til en ypperlige vakthund, men den bør ikke velges som en typisk familiehund. Aidi har imidlertid også meget godt utviklet luktesans og egner seg bra som jakthund på småvilt, spesielt sammen med en sloughi. Førstnevnte sporer opp viltet, mens sloughien avslutter jakten.

Aidi er en primitiv hunderase som bare egner seg for meget erfarne hundefolk som ønsker å bruke den til formål den er alet opp for. Rasen er på grunn av sin primitive atferd uegnet som selskap for barn, selv om den regnes som lojal og hengiven ovenfor sine egne. Den trenger mye mosjon og egner seg dårlig for byliv.

Aidi er en fremragende vakthund.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!