Dalmatiner

Dalmatiner

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Dalmatiner.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Dalmatineren regnes som selskapshund og delvis også som vakthund. Den passer best hos relativt aktive mennesker som er innstilt på at hunden skal være et fullverdig familiemedlem. Den elsker å være med på alt det menneskene foretar seg. Den er glad i barn, men er relativt stor og voldsom i lek, så barna bør ikke være for små når man kjøper hund. Den er svært kjælen, tilpasningsdyktig og intelligent.

Disse hundene ble verdens kjente gjennom filmen "101 dalamtinere" . Deres berømmelse kostet dem dyrt en periode. Kjøpere trodde at de var akkurat som de søte hundene i filmen, men det var Hollywoods sin framstilling.  På grunn av den store etterspørselen oppstod det valpefabrikker, så man fikk etterhvert problemer med temperament og aggresjon, dette er tatt tak og rettet opp så med rett avl og dressur er dette fine familiehunder.
Opprinnelsen deres er litt uklar, men rasen er eldgammel. Noen tror den kan spores helt tilbake til Egypt. De ble alt opp som krigs-og vakthund. De er nok også den eneste rasen som ble alt opp som vognhunder, de løp ved siden av diligencene og jagde vekk folkemasser. Disse samfunnshundene gikk fra å beskytte de rike i hestevognene til å beskytte brannvogner dratt av hester.
Hunden utmerker seg på flere måter, for det første har vi flekkene i pelsen som varer fra bare noen få til over hele kroppen. Et annet stilig trekk er at de er kraftige og sterke som gjør at de kan løpe flere mil i strekk. Det er veldige aktive hunder og passer perfekt til de som liker å jogge. De er selvstendige, stae og intelligente, så derfor tror de iblant at det er de som bestemmer og ikke du, så man bør trene dem kontinuerlig og tålmodig fra de er valper. De trenger lite pelsstell men de må ofte ha spesialfor på grunn av at de ofte blir plaget av nyrestein.
Disse flotte hundene passer supert for familier.

Dalmatineren regnes som selskapshund og delvis også som vakthund. Den passer best hos relativt aktive mennesker som er innstilt på at hunden skal være et fullverdig familiemedlem. Den elsker å være med på alt det menneskene foretar seg. Den er glad i barn, men er relativt stor og voldsom i lek, så barna bør ikke være for små når man kjøper hund. Den er svært kjælen, tilpasningsdyktig og intelligent.

Generelt er rasen livlig og trenger daglig å få utløp for sin energi, uten at den derved trenger spesielt store mengder mosjon. Det de trenger mest er beskjeftigelse. f. eks. spore opp forbiter på plenen, evt. innendørs bak sofaen osv. trene spor ute, lydighet, agility etc. Dalmatineren elsker å løpe ved siden av en sykkel, trekke pulk eller mennesker på ski. Rasen er rask og utholdende og en god turkamerat.

 

 

Historikk for Dalmatiner

Dalmatineren er en hunderase som trolig stammer fra provinsen Dalmatia i Kroatia. Hundens kjennetegnes ved sin hvite pels med flekker i svart eller brunt.

Dalmatineren kom til Frankrike og England på midten av 1700-tallet, og ble et fast tilbehør for datidens heste-ekvipasjer, derav navnet "coach dog". Til å begynne med var de med som vakthunder og passet både hestene og eierens eiendeler på reiser, mens senere ble de en ren dekorasjon til "fintfolk"s kjøretøyer. Til tross for at dalmatinerens arbeidsoppgave som vognhund nå er forsvunnet, har den bevart sin forkjærlighet for hester.

Bilder av Dalmatiner

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Dalmatiner, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Dalmatiner kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.