Mellompuddel
Sammenlikne med:   

Mellompuddel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Mellompuddel:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 172
Gruppe 9: Selskapshunder
Seksjon 2: Puddel
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: -
Tispe: -
HØYDE: Hann: 35-45cm
Tispe: 35-45cm
FARGE(R):
PELSSTELL: Mye
ALLERGI: Lite
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Mellompuddel
Agility
[... agility er en spennende og fartsfylt hundesport, der både hund og hundefører må være på h&osla...]
 

Mellompuddelen er svært lik storpuddelen, som er "originalen" i puddelfamilien. Felles for alle fargevariantene er at den skal være ensfarget.
Puddelens opprinnelse
De lærde strides om, i hvilket land puddelen egentlig har sin opprinnelse. De to landene, som hyppigst nevnes, er Frankrike og Tyskland. Helt tilbake til romertiden i områdene omkring Middelhavet er der relieffer med hunder, som med god vilje kan identifiseres som pudler. Malerier og tegninger viser, at puddelen var alminnelig i Tyskland i det 15. og 16. århundrene. I Spania var puddelen den mest populære race i siste halvdel av det 18. århundrene. Siden Napoleonskrigene på 1800-tallet har puddelen vært Frankrikes nasjonalhund, og Frankrike er det land, man i dag anser for at være dens opprinnelsesland ifølge F.C.I. = Federation Cynologique Internationale . Det er Frankrike, der fastsetter rasens standard, dvs bestemmer, hvordan puddelen skal se ut, størrelsene og fargerne.

Størrelse
Hvilken størrelse puddelen hadde fra starten, strides der også om: noen mener, at den hvite, lille puddelen var den første, andre at storpuddelen er den eldste av de fire varianter. Sikkert er det, at de større pudlene for flere hundrede år siden ble fremavlet som jakthunder – vannapporterende andehunder. De var fremragende i vannet, og det er denne funksjon, som har medført de klippene, vi også ser i dag:

Mye pels på forkroppen til at beskytte brystkassen, pomponger over leddene for at beskytte mot gikt, to pomponger bak den store manken til at beskytte nyrene, dusk på halen, så hunden var lett å få øye på. Resten av pelsen var klippet ned for at minske vannmotstanden. Den klippede puddel steg i popularitet og har ført til de velfriserede pudler, vi ser i dag: Mange forskjellige ”frisyrer”, men alle med bakgrunn i den gamle klippen.

Intelligent og lærenem
Puddelen er en veldig intelligent og lærenem hund, som man stort sett kan bruke til alt. Det er ikke tilfeldig, at det nettopp er puddelen, man alltid ser som sirkushund. Ut over av være en fremragende selskapshund er den blitt brukt som redningshund, førerhund o.l., og den er ideell til forskjellige former for hundesport, f.eks. lydighetsdressur og agility.

Glad og livlig
En puddel er alltid glad og livlig, men den krever sine mennesker. Den elsker at være midtpunkt og vil gjøre meget for hele tiden at være i sentrum. Derfor kreves det, at du tager deg av din puddel, leger med den og aktiverer den, for at den ikke skal blive kjedelig og trøtt.

Hva betyder det å ha en puddel?
Puddelen har mange positive sider; men du må regne med, at der også er en del oppgaver forbundet med å ha en puddel. Vi håper derfor, at du som potensiell puddeleier, FØR anskaffelsen er deg bevisst, hvilket ansvar du påtar deg over for valpen, som du skal leve med de neste 10 – 15 år. Det lyder kanskje, som om det ingen interesse har for deg – en puddel må da være let at have – men der er mange ting, du bør tenke på, før du kjøper valp.

Avalsmaterialet?
Puddeloppdretteren er hele tiden oppmerksom på, at avalsmaterialet er av en sådan kvalitet, både eksteriør- og sunnhetsmessigt, at han/hun med glede vil legge navn til valpen både nå og senere. Det betyr også, at avlsdyrenes karaktermessige egenskaper er i orden. En puddel, som viser tegn på skyhet, fiendtlighet, for slet ikke at tale om biskhet, kan overhodet ikke godkjennes til avl – viste du det? Er de karaktermessige egenskaper hos foraldredyrene i orden, er den gode start gir valpen – resten er opp til oppdretteren og den nye eier!

Allergi
I vårt samfunn, hvor allergi er blitt et stort problem for mange mennesker, er der mange der avholder seg fra at anskaffe kjæledyr, selv om de veldig gjerne vil ha et. Her er puddelen et opplagt alternativ. Den røyter ikke, og dette har vist sig at gi vesentlig færre allergiproblemer. Mange med store allergilidelser har vist sig ikke å ha problemer med nettopp pudler. MEN det er viktig å være klar over, at puddelens pels skal passes med regelmessig børstning, vask og klipp. Det er nemlig ikke helt sant, at den ikke røyter: De avstøtte hår bliver sittende i pelsen, og det er nødvendig å fjerne dem gjennom pelspleie.

Hvor skal jeg kjøpe min puddel?
Kjøp aldri din hund hos mennesker, som omgås hunder rent kommersielt, og for dem er hunden en vare, som kun skal omsettes for pengenes skyld. Der er dessverre mange, som spekulerer i menneskets kjærlighet til hunder, og som derfor oppkjøper litt tvilsomme valper til en billige penge – kun med det formål at videreselge dem og uten interesse for deres opprinnelse og fortid og ennå mindre interesse for deres fremtid.

Hundehandlere
Man skal være på vakt over for de såkalte hundehandlerer eller valpefabrikker – mennesker med mulig bare en enkel hannhund og et større antall tipser, som får valper ved hver løpetid. Tispenes kondisjon nedbrytes, og valpene blir dårligere og mindre motstandsdyktige for hvert kull. Ved slike hundefabrikker har verken hanner eller tisper formentlig noensinne vært fremvist på verken utstillinger eller ved avlsgodkjennelse, så de kan bruke selv de dårligste hunder i avlen.

Preget av mennesker
Husk også kun å kjøpe en valp, som du er sikker på har været i menneskehender siden fødselen. Pregningen av valpen fra 3-ukersalderen er av overordentlig stor betydning, og kjøper du en hund på 8 uker eller mer, som ikke er vant til mennesker, vil du aldri få en god hund ut av det. Det er for sent at rette op på manglende pregning, når hunden først er blitt så gammel.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!