Mellompuddel

Mellompuddel

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Mellompuddel.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Mellompuddelen er svært lik storpuddelen, som er "originalen" i puddelfamilien. Felles for alle fargevariantene er at den skal være ensfarget.

Puddelens opprinnelse
De lærde strides om, i hvilket land puddelen egentlig har sin opprinnelse. De to landene, som hyppigst nevnes, er Frankrike og Tyskland. Helt tilbake til romertiden i områdene omkring Middelhavet er der relieffer med hunder, som med god vilje kan identifiseres som pudler. Malerier og tegninger viser, at puddelen var alminnelig i Tyskland i det 15. og 16. århundrene. I Spania var puddelen den mest populære race i siste halvdel av det 18. århundrene. Siden Napoleonskrigene på 1800-tallet har puddelen vært Frankrikes nasjonalhund, og Frankrike er det land, man i dag anser for at være dens opprinnelsesland ifølge F.C.I. = Federation Cynologique Internationale . Det er Frankrike, der fastsetter rasens standard, dvs bestemmer, hvordan puddelen skal se ut, størrelsene og fargerne.

Størrelse
Hvilken størrelse puddelen hadde fra starten, strides der også om: noen mener, at den hvite, lille puddelen var den første, andre at storpuddelen er den eldste av de fire varianter. Sikkert er det, at de større pudlene for flere hundrede år siden ble fremavlet som jakthunder – vannapporterende andehunder. De var fremragende i vannet, og det er denne funksjon, som har medført de klippene, vi også ser i dag:

Mye pels på forkroppen til at beskytte brystkassen, pomponger over leddene for at beskytte mot gikt, to pomponger bak den store manken til at beskytte nyrene, dusk på halen, så hunden var lett å få øye på. Resten av pelsen var klippet ned for at minske vannmotstanden. Den klippede puddel steg i popularitet og har ført til de velfriserede pudler, vi ser i dag: Mange forskjellige ”frisyrer”, men alle med bakgrunn i den gamle klippen.

Intelligent og lærenem
Puddelen er en veldig intelligent og lærenem hund, som man stort sett kan bruke til alt. Det er ikke tilfeldig, at det nettopp er puddelen, man alltid ser som sirkushund. Ut over av være en fremragende selskapshund er den blitt brukt som redningshund, førerhund o.l., og den er ideell til forskjellige former for hundesport, f.eks. lydighetsdressur og agility.

Glad og livlig
En puddel er alltid glad og livlig, men den krever sine mennesker. Den elsker at være midtpunkt og vil gjøre meget for hele tiden at være i sentrum. Derfor kreves det, at du tager deg av din puddel, leger med den og aktiverer den, for at den ikke skal blive kjedelig og trøtt.

Hva betyder det å ha en puddel?
Puddelen har mange positive sider; men du må regne med, at der også er en del oppgaver forbundet med å ha en puddel. Vi håper derfor, at du som potensiell puddeleier, FØR anskaffelsen er deg bevisst, hvilket ansvar du påtar deg over for valpen, som du skal leve med de neste 10 – 15 år. Det lyder kanskje, som om det ingen interesse har for deg – en puddel må da være let at have – men der er mange ting, du bør tenke på, før du kjøper valp.

Avalsmaterialet?
Puddeloppdretteren er hele tiden oppmerksom på, at avalsmaterialet er av en sådan kvalitet, både eksteriør- og sunnhetsmessigt, at han/hun med glede vil legge navn til valpen både nå og senere. Det betyr også, at avlsdyrenes karaktermessige egenskaper er i orden. En puddel, som viser tegn på skyhet, fiendtlighet, for slet ikke at tale om biskhet, kan overhodet ikke godkjennes til avl – viste du det? Er de karaktermessige egenskaper hos foraldredyrene i orden, er den gode start gir valpen – resten er opp til oppdretteren og den nye eier!

Allergi
I vårt samfunn, hvor allergi er blitt et stort problem for mange mennesker, er der mange der avholder seg fra at anskaffe kjæledyr, selv om de veldig gjerne vil ha et. Her er puddelen et opplagt alternativ. Den røyter ikke, og dette har vist sig at gi vesentlig færre allergiproblemer. Mange med store allergilidelser har vist sig ikke å ha problemer med nettopp pudler. MEN det er viktig å være klar over, at puddelens pels skal passes med regelmessig børstning, vask og klipp. Det er nemlig ikke helt sant, at den ikke røyter: De avstøtte hår bliver sittende i pelsen, og det er nødvendig å fjerne dem gjennom pelspleie.

Hvor skal jeg kjøpe min puddel?
Kjøp aldri din hund hos mennesker, som omgås hunder rent kommersielt, og for dem er hunden en vare, som kun skal omsettes for pengenes skyld. Der er dessverre mange, som spekulerer i menneskets kjærlighet til hunder, og som derfor oppkjøper litt tvilsomme valper til en billige penge – kun med det formål at videreselge dem og uten interesse for deres opprinnelse og fortid og ennå mindre interesse for deres fremtid.

Hundehandlere
Man skal være på vakt over for de såkalte hundehandlerer eller valpefabrikker – mennesker med mulig bare en enkel hannhund og et større antall tipser, som får valper ved hver løpetid. Tispenes kondisjon nedbrytes, og valpene blir dårligere og mindre motstandsdyktige for hvert kull. Ved slike hundefabrikker har verken hanner eller tisper formentlig noensinne vært fremvist på verken utstillinger eller ved avlsgodkjennelse, så de kan bruke selv de dårligste hunder i avlen.

Preget av mennesker
Husk også kun å kjøpe en valp, som du er sikker på har været i menneskehender siden fødselen. Pregningen av valpen fra 3-ukersalderen er av overordentlig stor betydning, og kjøper du en hund på 8 uker eller mer, som ikke er vant til mennesker, vil du aldri få en god hund ut av det. Det er for sent at rette op på manglende pregning, når hunden først er blitt så gammel.

Historikk for Mellompuddel

Det finnes relieffer med puddel lignende motiver fra så langt tilbake i tiden som Romertiden, og vi vet gjennom malerier og tegninger at puddelen var vanlig i Tyskland allerede på 1500 og 1600 tallet.

Siden Napoleonskrigene på 1800 har puddelen vært Frankrikes nasjonalhund. I 1936 ble Den Franske Puddelklubben dannet, og samme år ble den første rasestandarden for puddel offisielt utgitt.

FCI (Federation Cynologiqe Internationale), den Internasjonale kennelorganisasjonen som fastsetter hunderasenes standard, regner i dag Frankrike som puddelens opprinnelsesland.

Av de fire puddelrasene vi har, regnes Storpuddelen som den eldste puddelrasen.

Puddelen stammer fra braque-rasene, som med tiden har blitt våre dagers støvere og fuglehunder.
Puddelen er opprinnelig en jakthund, og med sin ullhårspels var den særlig egnet til å arbeide i vann. Jegerne klippet bort unødvendig pels, men sparte pels på følsomme steder, som for eks rundt leddene og rundt brystkassen.

Pomponen på halen og pelsen på hodet ble spart for at hunden skulle være lett å se når den arbeidet i vannet. Denne frisyren er svært lik en av de vanligste utstillingsfrisyrene, kontinental løve. Puddelen har utviklet seg fra å være en ganske grov og robust jakthund til dagens elegante selskaps- og utstillingshund. Dens lettlærthet og livlige væremåte gjorde den tidlig til en utbredt sirkushund. Puddelen er i dag en av verdens mest utbredte selskaps- og utstillingsraser og fremgangsrik i lydighet og agility.

Mer om Mellompuddel:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Selskapshunder  (Gruppe 9)
Seksjon:
 Kveghunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 172

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Høyde (cm):

Hann: 35-45cm
Tispe: 35-45cm

Pelsstell:

Mye

Allergi:

Lite

Aktivitet:

Endel

Fra DogLex

Agility
... agility er for store og små i all...

Bilder av Mellompuddel

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Mellompuddel, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Mellompuddel kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.