Hamiltonstøver

Hamiltonstøver

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Hamiltonstøver.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Hamiltontøver er oppkalt etter den svenske kennelkubbens grunnlegger, grev Adolf Patrik Hamilton. Hunderasen er også kjent som svensk støver og svensk foxhound og regnes som Sveriges nasjonalhund. I Sverige er denne hunden blant de 10 mest populære rasene, men utenfor Skandinavia er den ganske sjelden.

Hamiltonstøver har en rektangulær kropp og velbalansert beinstruktur. Den har en lang og massiv hals, et kraftfullt lende, en rett rygglinje og et bredt muskuløst kryss. Brystkassen er middels dyp og buket lett opptrukket. Halen er høyt ansatt, grov ved roten og bæres som en forlengling av ryggen eller hengende ned som en sabel. Hodet er langstrakt og fint utmeislet, med svak stopp og hengende høyt ansatte ører. Pelsen er kort, glatt og blank. Underullen skal være kort og tett. Pelsen er trefarget (tricolor) sort, brun og hvit. Sorte tegninger i nakkepartiet og som en sadel over ryggen. Hodet er brunt med hvitt snuteparti og pannebles. Hvitt på framsiden av halsen og ned på framsiden av brystkassen, samt hvite sokker på beina og haletippen. Skuldrer, hofter, buk og øvre delen av beina er brune. Hannene blir gjerne ca. 50-60 cm i skulderhøyde, mens tispene blir ca. 46-57 cm høye. Vekten ligger på ca. 25 kg i snitt, avhengig av kjønn.

Hamiltonstøver er en utpreget drivende jakthund for småvilt, som hare og rødrev. Den har også gode bruksegenskaper som sporhund. Rasen tåler såvel kulde, snø og regn som sol og varme godt.

Hamiltonstøver er en aktiv hund som krever ofte og mye mosjon for å trives. Den har ikke utpregende familiehundegenskaper, men er vennlig, går godt sammen med andre hunder og er habil for folk med erfaring. Som sådan passer rasen best for aktive friluftsmennesker og jegere.

Pelsen krever jevnlig vedlikehold.

Historikk for Hamiltonstøver

Grev Adolf Hamilton skapte denne jakthundrasen på slutten av 1800-tallet, gjennom å krysse sørtyske og sveitsiske, nå mer utdødde jakthunder med engelsk foxhound og harrier. Som sådan ble to støvere vist på en utstilling i Sverige i 1886, som man tror er stamfedrene til denne rasen. De het Pang og Stella. Navnet hamiltonstøver fikk rasen først i 1921.

Mer om Hamiltonstøver:

Raseklubb:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Drivende- og sporhunder  (Gruppe 6)
Seksjon:
 Fårehunder

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 132

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: ca 25kg
Tispe: ca 23kg

Høyde (cm):

Hann: 50-60cm
Tispe: 46-57cm

Farge(r):

Tricolor

Pelslengde:

Kort

Pels:

kort, glatt og blank

Pelsstell:

En del

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Aktiv

Fra DogLex

Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem ...
Stovere
...støvere (av tysk stöbern, som betyr å jage opp eller fyke etter), er en gruppe med drivende jakthunder som jager v...
Svenske-hunderaser
...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles...

Bilder av Hamiltonstøver

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Hamiltonstøver, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Hamiltonstøver kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.