Norsk Buhund

Norsk Buhund

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Norsk Buhund.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Norsk buhund er en gammel og allsidig norsk spisshundrase, med røtter tilbake til 5-600 tallet

Norsk buhund er en typisk spisshund, litt under middels stor og med en kort og kompakt kropp. Den har tett stående pels og spisse ører. Halen bæres i en krøll over rygglinjen. Størrelsen for hannene er ca. 43-47 cm i mankehøyde, mens tispene er ca. 41-45 cm høye. Vekten skal være tilpasset størrelsen. Fargen er normalt gulbrun eller sort. Førstnevnte kan variere fra hvetefarget til rødgul, med eller uten sorte

Gravfunn fra vikingtiden viser at spisshunder av buhundtype var vanlig i Norge på den tiden. De var trolig avlet som gårds- og vakthunder, men etter hvert som sau og geit ble vanlig, fikk de også oppgaver som gjeterhunder. Rasen har også i noen grad vært benyttet som jakthund på elg og hjortedyr, ja til og med på fugl. Den har også gode egenskaper som vakthund. I dag skattes buhunden først og fremst som god og trivelig familiehund. Den er også hyppig å se på som utstillingshund på hundeutstilling i våre dager.

Buhunden er meget energisk av natur og trives best når den får regelmessig mosjon og hjernetrim. Man skal også huske på at buhund har vært avlet som vakthund gjennom mange hundre år, så at den varsler når noe skjer, må man regne med. Som familiehund er den regnet for å være både barnekjær og leken, og like lojal og hengiven mot alle i familien. Den er praktisk i størrelse og normalt grei mot andre hunder og dyr.

Historikk for Norsk Buhund

Selve navnet kommer av det urnorske ordet bu, underforstått busetting. Buhunden er således en gammel gårds- og gjeterhund. Typen har trolig eksistert i Norge siden før vikingtiden (800-1050 e. Kr.), men som hunderase er den av nyere dato. Alt mot slutten av 800-tallet er det registrert buhundlignende hunder på både Shetlandsøyene, Island og Grønland, dit de kom med norske vikinger og busettere. Man mener at buhunden derfor er en viktig stamfar for både Sheltie og islandsk fårehund, men graden av slektskap er uklart.

På begynnelsen av 1900-tallet var rasen i sterk tilbakegang i Norge, dels fordi nye importerte raser ble stadig mer populære, og dels p.g.a. utblanding av blodslinjene som følge av at ingen drev organisert avl med rasen lenger. Rasen ble reddet takket være innsatsen til statskonsulent Jon Sæland, som i 1926 hadde utarbeidet en skikkelig rasebeskrivelse. I dag finner man buhund over store deler av verden, takket være Sælands innsats.


Mer om Norsk Buhund:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Sennenhundene

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 237

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 14-18 kg
Tispe: 12-16 kg

Høyde (cm):

Hann: 43-47 cm
Tispe: 41-45 cm

Farge(r):

Gulbrun eller sort

Pelslengde:

Korthåret

Pels:

Tettsittende stritt

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Middels

Fra DogLex

Familiehund
... eieransvaret å være eller å bli hundeeier betyr at man påtar seg et mangeårig an...
Gardshunder
...gårdshund er en flyktig beskrivelse av hunder som tradisjonelt ble hold på gårdsbruk som en sl...
Nordiske-hunderaser
...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fe...
Norske-hunderaser
...det finnes flere norske hunderaser. den såkalte varangerhunden (canis familiaris varangensis) er det eld...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anat...
Tamhund
...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i re...

Bilder av Norsk Buhund

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Norsk Buhund, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Norsk Buhund kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.