Hokkaido

Hokkaido

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Hokkaido.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Hokkaido er en urgammel japansk spisshundrase som stammer fra fjellområdene på øya Hokkaido i Japan, der den var urbefolkningens jakthund på storvilt og er kanskje bedre kjent som ainuhund. Rasen ble i 1937 anerkjent i hjemlandet som en nasjonalskatt.

Hokkaido er en mellomstor, massiv, edel og hurtig spisshund, men livlige bevegelser. Den har en langstrakt, kraftig kroppsbygning. Kraftig hals uten løshud og markerte skuldre. Et noe framtredende bryst og dyp brystkasse. Buklinjen er opptrukket og rygglinjen er rett og massiv. Muskuløse bein og kraftig benstamme. Meget kompakte, godt avrunda labber. Halen er høyt ansatt, tykk og bæres over ryggen, enten i en bue eller ringlet. Hodet er kileformet, nærmest revelignende, og skallen bred og flat med tydelig markert stopp. Rett neserygg, kraftige kjever og stramme lepper. Rasen er den eneste hunderasen, i tillegg til chow-chow og shar pei, som kan ha blå tunge.

Pelsen er kort, rett og stiv. Noe lenger på halen. Underullen er tett og myk. Fargen er sort, rød, brun eller brindle. Lyse innslag langs sidene på snutepartiet, i brystet, buken og på halen er vanlig.

Hannhundene måler gjerne 48,5–52 cm i skulderhøyde og veier normalt 24–27 kg. Tispene måler gjerne 45,5–48,5 cm i skulderhøyde og veier normalt 20–24 kg.

Hokkaido er en utpreget brukshund, herunder en meget god jakthund på storvilt, vakthund og trekkhund. Den er kjent for å ha meget god orienteringssans.

Hokkaido er modig, selvsikker og svært årvåken hund. Den trenger en tydelig og udiskuterbar leder og bør dresseres med fast hånd og tålmodighet. Rasen må kunne sies å være en utpreget utehund, men den har også gode egenskaper som familiehund for den rette familien. Den er aktiv og trenger mye mosjon for å trives.

Pelsen krever normalt vedlikehold.

Historikk for Hokkaido

Det er nærmest umulig å si noe sikkert om opphavet til denne hunden, som mange forskere og kynologer mener kan ha oppstått alt for mer enn 3000 år siden, da de regnes å ha blitt bragt til Hokkaido av ainufolket. Den har en rekke fellestrekk med shiba og regnes som urbefolkningens jakthund på bjørn og hjortedyr. Den er også en utmeket vakthund og en god trekkhund. Trolig er den også den eldste av de japanske hunderasene.

Rasen het opprinnelig ainuhund, et navn den fikk etter det folket som trolig avlet den fram. Den er fortsatt best kjent under dette navnet, som den også opprinnelig ble anerkjent av FCI under, men for noen år siden byttet man navn på rasen til hokkaido hund.

Mer om Hokkaido:

Rasestandard FCI / NKK

 NKK Rasestandard
Gruppe:
 Spisshunder  (Gruppe 5)
Seksjon:
 Asiatiske spisshundraser og beslektede raser

Annerkjent av NKK:
FCI/NKK nummer: 261

Størrelse:

Middels

Vekt (kg):

Hann: 24-27kg
Tispe: 20-24kg

Høyde (cm):

Hann: 48-52cm
Tispe: 45-49cm

Farge(r):

sort, rød, brun eller brindle

Pelslengde:

kort

Pels:

kort, rett og stiv

Pelsstell:

en del

Allergi:

ja

Aktivitet:

Aktiv

Fra DogLex

Japanske-hunderaser
...det finnes flere japanske hunderaser, hvorav spesielt seks av spisshundene er svært interessante i kynologis...
Spisshunder
...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og ...

Bilder av Hokkaido

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Hokkaido, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Hokkaido kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.