Kretahund
Sammenlikne med:   

Kretahund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Kretahund:
FCI: Ikke anerkjent av FCI
Hvordan kan en hund stå her som ikke er anerkjent av FCI
ANDRE NAVN: kritikos lagonikos
 
VEKT: Hann: 15-50kg
Tispe: 15-50kg
HØYDE: Hann: 52-60cm
Tispe: 50-58cm
FARGE(R): Flere, se beskrivelse
PELSLENGDE: Kort
PELS: Glatt
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Kretahund
Pariahunder
[...pariahunder (av tamilsk paraiyar, som betyr omstreifende og egentlig refererer til en tamilsk folkegruppe av kasteløs rang, nå mer kalt daliter) refer...]
Podencoer
[...podencoer er en gruppe spisshunder som regnes som primitive og trolig er nært beslektet med mynder. slike hunder finnes opprinelig i kyststrøkene rund...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
 

Kretahund er en livlig og behendig rasehund som trenger såvel fysiske som psykiske utfordringer for å trives. Dette er en primitiv hunderase som naturlig er reservert og derfor kan virke sky overfor fremmede. Den er imidlertid både leken og tillitsfull overfor de den kjenner og liker, og den vil naturlig vokte medlemmer i familien og eiendommen.
Kretahund er en slank, men muskuløs og langbeint spisshundtype som gir et typisk pariahhund uttrykk. Høyden er normal 52-60 cm  hos hanner og 50-58 cm hos tisper. Vekten ligger vanligvis på ca. 15-20 kg, avhengig av kjønn.

Pelsen er kort og glatt, ofte litt lenger langs sidene av nakken, bak på lårene og langs undersiden av halen. En rekke farger er tillatt. Hodet er typisk trekantet og noe langstrakt, og ørene, som er svært bevegelige, vanligvis spisse og stående, men de kan også legges bakover på ulvevis. Halen, som er forholdsvis lang, bæres vanligvis i en krøll over ryggen, men når hunden hviler eller løper strekkes den ut på myndevis og brukes aktivt som balanseror. Kretahund er en svært hurtig og spretten hund, som har et løpesett som er nærmest identiskt med myndenes.

Kretahund er en jakthund som aktivt benytter både syn, lukt og hørsel når den jakter. Den er svært hurtig, lettvint og fungerer meget godt i ulendt terreng, utholdende som den er. Den er ypperlig til såvel hetsjakt som sporhund, og fordi den sjelden bjeffer utenfor sitt domene, vil den også trolig kunne bli en ypperlig ledhund. Den kan også benyttes til mange andre jaktformer. Kretahund utgjør også et ypperlig valg til mange former for hundesport. Den er dessuten en god vakthund og en stødig familiehund, selv om den nok passer best for folk med erfaring i å håndtere primitive hunder.

Kretahund er en livlig og behendig rasehund som trenger såvel fysiske som psykiske utfordringer for å trives. Dette er en primitiv hunderase som naturlig er reservert og derfor kan virke sky overfor fremmede. Den er imidlertid både leken og tillitsfull overfor de den kjenner og liker, og den vil naturlig vokte medlemmer i familien og eiendommen. Den skal utgjøre en habil familiehund, men den trenger et aktivt miljø og en klar og tydelig leder. Det fortelles at den er ivrig etter å lære nye ting.

Rasen er ikke befengt med arvelig belastede sykdommer. Så langt kjent finnes ikke slike hunder utenfor Hellas, men unntak av en import i Tyskland  og i Finland.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!