Spansk Galgo
Sammenlikne med:   

Spansk Galgo


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Spansk Galgo:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 285
Gruppe 10: Mynder
Seksjon 3: Korthårede mynder
ANDRE NAVN: Spansk mynde, galgo
 
STØRRELSE: mellomstor
VEKT: Hann: 25-30kg
Tispe: 20-25kg
HØYDE: Hann: 62-70cm
Tispe: 60-68cm
FARGE(R): De fleste er tillatt
PELSLENGDE: kort og lang
PELSSTELL: en del
AKTIVITET: Stort
 

Treff i DogLex

Spansk Galgo
Hundeveddeløp
[...hundeveddeløp er en svært fartsfull form for hundesport, der hunder jager en kunstig hare (lokkehare) som trekkes rundt en ovalbane av en motor via en...]
Mynder
[...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homogen gruppe med hunder som opprinnelig v...]
 

Spansk galgo er også kjent som spansk mynde og galgo español. Rasen stammer som navnet sier i fra Spania, der den har røtter som strekker seg tilbake mot maurernes invasjon på 800-tallet.
Det er forskjell på de galgos som avles for sitt eksteriør og på de som avles for jakt og veddeløp. De sistnevnte er gjerne kraftigere og mer kompakt bygget.

Rasen har mye til felles med greyhound hva utseende angår, men den er ca. 10 cm lavere og litt mer rektangulær i formen. Muskulaturen er flat og langstrakt, i motsetning til greyhoundens mer bulende og mer eksplosive muskulatur. Det indikerer at denne hunden har mer stamina enn greyhound. Den gir også et mer langbeint uttrykk. Skallen er flat og ørene er noe større og høyere ansatt enn hos greyhound. Mye taler allikevel for at disse hundene har et felles opphav.

Spansk mynde skal være elegant å se til, hurtig og ha lange, vakre linjer. Rasen finnes i to pelsvarianter, en korthåret og en ruhåret. Sistnevnte har middels lang pels og antydning til skjegg. De fleste farger og kombinasjoner er tillatt.

Hannene blir ca. 62-70 cm i skulderhøyde, tispene ca. 60-68 cm. Vekten ligger på ca. 25-30 kg hos hannhunder og 20-25 kg hos tisper.

Spansk mynde er avlet for hetsjakt på hare og annet småvilt, og jakter best alene. I Spania drives det fortsatt endel hetsjakt med mynder, selv om dette nå er forbudt i de fleste andre vestlige land.

Spansk mynde er også ofte å se på veddeløpsbanen, spesielt i hjemlandet. Totalisatorspill er tillatt og meget populært i Spania. I vesten forøvrig er denne hunden først og fremst en god familiehund, dernest en sjelden og meget vakker utstillingshund. Den skal også ha meget gode egenskaper i lure coursing.

Spansk mynde har et mildt lynne, men er gjerne litt egenrådig og ofte litt sky og skeptiske til fremmede. Den regnes imidlertid som en god og snill familiehund, som er rolig inne og aktiv ute. Den er nøysom i kosten og ofte svært flokkorientert.

Rasen er populær i Spania, hvor den forekommer i rikelig antall, men den er fortsatt ganske sjelden utenfor hjemlandet. Som type har den alle særtrekkene til vestlige mynder.

Rasen trenger endel mosjon for å trives, samt regelmessig børsting. I Norge organiseres rasen av Norsk Myndeklubb.


Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!