Irsk Ulvehund
Sammenlikne med:   

Irsk Ulvehund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Irsk Ulvehund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 160
Gruppe 10: Mynder
Seksjon 2: Ruhårede mynder
ANDRE NAVN: Ulvehund, cu faoil, Irish Wolfhound
 
STØRRELSE: Meget stor
VEKT: Hann: Minst 55kg
Tispe: Minst 41kg
HØYDE: Hann: 79-100cm
Tispe: 71-80cm
FARGE(R): Tigret, rød, svart, helhvit, gul
PELSLENGDE: Kort til halvlangt
PELS: Stri, hard
PELSSTELL: Endel
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Irsk Ulvehund
Hofteleddsdysplasi
[...hofteleddsdysplasi (hd) er en utviklingsfeil i hofteleddene og kan angå ett eller begge hofteledd. defekten består i at hofteskålen ...]
Molosser
[...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er mastiff og dogge, selv om begrepet molosser fa...]
Mynder
[...mynde (av norrønt mjór) betyr smal eller smekker, og er et uttrykk som benyttes for å beskrive en relativt homogen gruppe med hunder som opprinnelig v...]
Små tibetanske hunderaser
[...små tibetanske hunderaser er en liten gruppe tamhunder som tilhører seksjon 5 i fcis gruppe av selskapshunder. dette er små hunder som trolig har en o...]
Tamhund
[...tamhund (canis lupus familiaris), i norge også kalt hund, bisk, bikkje, kjøter og menneskets beste venn, er i realiteten en domestisert ulv som mennes...]
 

Irsk ulvehund (ig. Cu Faoil) tilhører myndene og er en kjempestor hetsende jakthundrase, viss røtter stekker seg mot år 1 e. Kr. Den er en av verdens største hunderaser, opprinnelig avlet for å jakte ulv. Irsk ulvehund er Irlands nasjonalhund.

Ulvehunden er en meget storvokst hund, som i noen tilfeller kan måle 1 meter i skulderhøyde. Slik høyde er imidlertid ikke vanlig. En hannhund på 85 cm eller mer blir normalt regnet som stor. Tispene skal være minimum 71 cm i mankehøyde og veie minst 41 kg. Hannene skal være minimum 79 cm og veie minst 54,5 kg.

Historisk sett hadde trolig disse hundene kort pels. Først i 1841 hører vi om en stor hunderase med krøllet myk pels i de skriftlige kildene. I dag er pelsen mer stri og hard på kroppen, bein og hodet, og særlig stri og lang over øynene og under haken. Fargene kan være tigret (brindle), rød, svart, helvit, gul, eller enhver farge som finnes hos skotsk hjortehund.

I dag skattes ulvehunden først og fremst som en ypperlig familiehund, som også ofte er å se som utstillingshund. Noen har også med stort hell brukt denne store kraftige hunden som kløvhund. Irsk ulvehund ble trolig opprinnelig avlet for hetsjakt på ulv og annet storvilt, og til tross for den enorme størrelsen er dette en meget hurtig og forholdsvis utholdende hund.

Irsk ulvehund er en gomodig og meget tålmodig kjempe, en prima hund for barnefamiler når plassen tillater det og så lenge man ikke glemmer at dette er et meget stort og kraftig rovdyr. Den er lojal som få og hengiven overfor de den kjenner og liker, men ofte litt reservert og avmålt overfor fremmede. Den er er også en habil vakthund, selv om ikke dette er dens naturlige virke.

I hjemmet gjør den typisk meget lite av seg, fordi den er så rolig og harmonisk. Pelsen trenger stell på ukebasis, men må regnes som enkel å stelle. Utrolig nok er denne kjempen av en hund heller ikke så glupsk i matveien som man kanskje kunne forvente, selv om nok dette har stor sammenheng med hvor aktivt den lever. Som sådan trenger den verken mer eller mindre mosjon enn hunder flest, men den trives med å få løpe ut skikkelig en gang i blant. Rent klimamessig ser den også ut til å tåle norske forhold godt, så lenge snødybden vinterstid ikke blir for stor. Med en slik tyngde faller den da lett igjennom.

På grunn av rasens enorme proporsjoner og anatomi er den kjent for lett å få magedreining om man ikke tar nødvendige forholdsregler. Den trenger et sunt og ernæringsrikt kosthold, beregnet på hunder. Den bør få minimum 2 måltider for dagen, gjerne 3 om det er mulig. Trening og anstrengelser må ikke skje tett opp til måltidene.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!