Gammel Dansk Hønsehund
Sammenlikne med:   

Gammel Dansk Hønsehund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Gammel Dansk Hønsehund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 281
Gruppe 7: Stående fuglehunder
Seksjon 1: Kontintale fuglehunder
STØRRELSE: Stor
VEKT: Hann: 30-35 kg
Tispe: 26-31 kg
HØYDE: Hann: 54-60 kg
Tispe: 50-56 kg
FARGE(R): Hvit med brune tegninger med nyanser
PELSLENGDE: korthåret
PELS: Tett,glatt
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: ja
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Gammel Dansk Hønsehund
Danske hunderaser
[...det finnes kun to danske hunderaser som er anerkjent internasjonalt, noe som nok skyldes at danmark fysisk henger sammen med det mellomeuropeiske kont...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Stående fuglehunder
[...stående fuglehunder, som også kalles pointere, vorstehhunder og i noen grad bracker, er en gruppe hunder som typisk (instiktivt) tar stand (fryser fas...]
 

Rasen har sitt opphav hos Morten Bak fra Glenstrup sogn, mellom Randers og Hobro på Jylland, som omkring 1710 parret jyske gårdshunder med spanske fuglehunder av pointertype og spansk-portugisiske kjerrehunder som han hadde kjøpt av noen sigøynere. Det sies at bøndene kalte gårdshundene sine for blodhunder, men det er lite sannsynlig at de var ekte blodhunder. Mest sannsynlig var de støvere av nordtysk opphav, så på et sett kan man allikevel hevde at blodhund har bidratt til rasen.

Etter et større avlsarbeid ble seks hunder sendt til Orrebygård på Lolland, hvorfra de siden ble spredd til store deler av Danmark. Rasen ble en populær jakthund på fugl og gikk den første tiden under navnet bakhund. Siden ble den omdøpt til dansk hønsehund og senere gammel dansk hønsehund.

På 1800-tallet var hønsehunden Danmarks mest populære jakthund i en periode, men mot slutten av århundret var rasen i sterk tilbakegang. Jaktmetodene endret seg og hurtigere, engelske fuglehunder kom på moten. Omkring 1915 var rasen nesten utdødd, men andre verdenskrig vekket danskenes nasjonalfølelse og et større ettersøksarbeide ble igangsatt for å finne rasetypiske eksemplarer man kunne bruke for å redde rasen. På øya Ærø fantes noen ekte hønsehunder hos familien Bansen. Christian Bansen, og senere Johannes Matzen fra Nysted, som forresten var en etterkommer av Morten Bak. De startet et større arbeide med å kartlegge det som fantes av rasetypiske eksemplarer, men de fant kun et titalls hunder som kunne brukes i det videre avlsarbeidet. Den 1. mai 1947 ble Klubben for Den Gamle Danske Hønsehunderace i Danmark stiftet, med nevnte Christian Bansen som formann. Senere byttet klubben navn til Klubben for Gamle Danske Hønsehunde. I 1963 ble spesialklubben opptatt i Dansk Kennel Klub, som da også automatisk anerkjente hønsehunden som en egen hunderase.

Matzen hevdet at danske hønsehunder ble sendt til Tyskland i 1885/1886, der man skulle benytte dem i konsoliseringsarbeider med korthåret vorstehhund. Denne opplysningen har imidlertid ikke latt seg verifisere.

I de senere år har rasen tatt seg sterkt opp i Danmark, takket være den populære TV-journalisten Poul Thomsens hønsehund Balder. Den ble rikskjendis gjennom sin stillferdige framferd under de danske TV-programmene Dus med dyrene og Julekalenderen. Det påstås imidlertid at spesialklubben i den senere tid har gjort forsøk med krysse inn en lettere fransk type, noe mange dansker har tatt ille opp.