Kroatisk Gjeterhund
Sammenlikne med:   

Kroatisk Gjeterhund


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Kroatisk Gjeterhund:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 277
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
ANDRE NAVN: Croatian Sheepdog, Hrvatski Ovčar Kroatischer Schäferhund, Kroatischer Schäferhund
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 13-20kg
Tispe: 13-20
HØYDE: Hann: 40-53cm
Tispe: 40-53cm
FARGE(R): Svart med antydning til hvite prikker i bryst og på poter
PELSLENGDE: Kort
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Svært aktiv
 

Treff i DogLex

Kroatisk Gjeterhund
 

Utseendet har ikke endret seg stort fra det 14. århundre og frem til i dag. Det er sannsynlig at dens utmerkede arvelige instinkter for å arbeide med sau og storfe som har resultert i balanseringen av utseendet sitt. Dette har også gjort at rasen ikke har vært avlet videre.

Det tidligste skriftlige dokument om den Kroatiske gjeterhunden, kalt «Canis pastoralis croaticus", som finnes i arkivene til bispedømmet Đakovo av "far av rasen" - veterinær professor Dr Stjepan Romić - er fra 1374.  I dette dokumentet, sier Petar, biskop av Đakovo, "hunden er ca 40 cm høy, med middels lang svart krøllete pels, håret på hodet er kort, ører er stukket eller semi-stukket og det er veldig bra for å holde flokkene av alle husdyr. 

Han nevner også at kroatene tok hunden med dem mens migrere fra sitt opprinnelige hjemland til Kroatia i det 7. århundre.

Romić fant også i arkivet til Đakovo's bispedømmet viktig informasjon fra år 1719, 1737, 1742 og 1752.  I alle disse dokumentene beskrivelsen av den kroatiske gjeterhunden gjenspeiler helt sitt utseende i dag og i alle av dem hunden heter Canis pastoralis croaticus eller Croatian Sheepdog. 

Et systematisk utvalg avl programmet ble startet av den samme Prof Romic i 1935 med hunder i territorium Đakovo. Etter 34 års arbeid, var rasen endelig anerkjent av FCI i 1969.