Australian Kelpie
Sammenlikne med:   

Australian Kelpie


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Australian Kelpie:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 293
Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Seksjon 1: Fårehunder
ANDRE NAVN: Kelpie
 
STØRRELSE: Middels
VEKT: Hann: 14 - 21 kg
Tispe: 14 - 21 kg
HØYDE: Hann: 46 - 51 cm
Tispe: 43 - 48 cm
FARGE(R): Svart, svart & tan, rød, rød & tan, sjokoladebrun, fawn og blå.
PELSLENGDE: Kort til middels
PELS: Tett, rett, hard og flattliggende
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Svært aktiv
 

Treff i DogLex

Australian Kelpie
 

Australian Kelpie, Australias vanligeste gjeterhund, er et produkt av det miljøet den er utviklet i, like typisk for Australia som merinosauen og eucalypsus treet. Uten den ville en ikke kunne klare arbeidet med sauene på de store tørre områdene, der hundene må arbeide hele dagene og kunne tilbakelegge enorme avstander over stenfylt og ujevnt terreng, ofte i temperaturer på over 40 grader celcius i skyggen.

Har du en jobb som må gjøres? Få hjelp av en australsk kelpie, denne livlige rasen er som skapt for hardt arbeid. Over 100.000 kelpier jobber på gårder i Australia. Det er en brukshund som fortsatt brukes til det den ble avlet for. Kelpien kombinerer besluttsomhet med intelligens og flytter sau med en unik teknikk som går ut på å løpe på sauens rygg, rasen har er unik balanse.
Den ble avlet frem på midten av 1800-tallet, for å gjete merinosau i Australias røffe, varme terreng. De var så gode at de gamle sier at Australia ble bygd opp av kelpien.
De har tolagspels som kan ha mange forskjellige farger. De har tett underull og en vannavstøtende dekkpels som beskytter dem mot været.
Du vil aldri kjede deg sammen med en kelpie, men du må se til at den får nok mosjon. den passer nok bedre på en gård eller i et hus med stor hage enn i en liten byleilighet, men alt går så lenge den får nok mosjon og stimulans.
Pelsstellet er lettvint, tiden du sparer på pelsstellet vil du måtte bruke på trening i stedet. Kelpien er smart, så eierne må våre fokusert og kunne ta sjefsrollen. Den passer godt  hos en aktiv familie, den er energisk og lojal og trenger også mye mental stimuli for å trives og holde seg i form.

Det er dens uttømelige energi og arbeidsvilje sammen med evnen til å kople av når de ikke er arbeid og dens vilje til samarbeid ,og arbeide selvstendig som har gjort denne rasen populær som gjeterhund for mange ulike dyreslag i snart alle verdensdeler. Det er en harmonisk hund om han får utløp for sin mentale energi gjennom å få arbeide.

Kommentarer:

Vi setter stor pris på kommentarer og bidrag for å bedre informasjonen om hunderasene. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Dersom du har meldinger til oss, kan du bruke dette skjemaet. Takk for at du bidrar til felles hundeglede og hjelper oss til å bli bedre!