Alano

Alano

 Det finnes flere beskrivelser og opplevelser om Alano.
Klikk her for å lese de eller skrive om din egen opplevelse med hunden.

Alano, også kalt alano español og spansk bulldog, er en stor hund av molossertype som stammer fra det nordlige Spania, der hunderasen har sitt navn etter Alani-folket som innvandret til den iberiske halvøya sammen med Vandalene tidlig i det 5. århundre etter Kristus. Ikke anerkjent av FCI.

Alano er glatthåret og har dekkhår som er grove, stive og blanke. Pelsen vedlikeholdes enkelt med en gummihanske for pels. I hjemlandet er det vanlig å kuppere ørene på denne hunden, men slik kuppering er nå forbudt i en rekke land. Hannene blir omkring 58-63 cm i skulderhøyde og tispene cirka 55-60 cm. Vekten ligger omkring 35-40 kg, avhengig av kjønn og type.

Rasen er en utmerket brukshund med en rekke gode egenskaper, blant annet som vakthund. Den kan dessuten bli en god familiehund for meget erfarne hundefolk.

Alano er en primitiv hund som er avlet for sine flokkegenskaper. Den passer kun for svært erfarne hundefolk og er typisk svært dominant, men lett kontrollerbar for en tydelig og uomtvistet leder. Den er uredd og svært arbeidsvillig, normalt ikke aggressiv, men svært beskyttende og hengiven ovenfor medlemmer i flokken (familien). Om den ikke brukes i arbeidssammenheng trenger den mye mosjon daglig for å trives. Rasen er hurtig og meget spenstig, og blant annet kjent for å kunne klatre i trær.

Historikk for Alano

Alano har tradisjonelt vært benyttet til jakt på villsvin og som kveghunder, der oppgavene spesielt har vært knyttet til pass av det halvville iberiske røde kveget kalt Monchina.

Kynologer i hjemlandet mener at denne hunden er en etterkommer av Alaunt (kanskje via Alaunt de Boucherie), en nå utdødd molosser som noen mener lignet mye på Kaukasisk ovtcharka. Alaunt ble regnet som Alanernes vokterhund. Typen ble del i tre retninger, der den franske mastiffen Alaunt de Boucherie blir regnet som viktig for utviklingen av franske kamphunder. En annen teori er at alano og bullenbeisser (utdødd på på slutten av 1800-tallet) har et felles opphav.

Alano mangler aksept som egen hunderase hos de store internasjonale stambokregisterene, men den ble anerkjent som egen rase av landbruksdepartementet i hjemlandet (Ministerio de Agricultura) og den spanske kennelklubben (Real Sociedad Canina de España) i 2004. Man kan derfor regne med at den kanskje snart vil få internasjonal anerkjennelse.

Noen mener at alano (som er fysisk mindre og stammer fra fastlandet), dogo canario og presa canario er genetiske varianter av samme hund. Alano og presa canario aksepteres som egne hunderaser i hjemlandet, men bare dogo canario (som altså ikke aksepteres av spanske myndigheter, men av stambokregisteret RSCE i hjemlandet) anerkjenes (riktig nok kun provisorisk) av FCI. Presa canario er tatt inn i American Kennel Clubs FSS-program og anerkjennes dessuten av UKC som en egen hunderase.

Mer om Alano:

Størrelse:

Stor

Vekt (kg):

Hann: 35-40
Tispe: 35-40

Høyde (cm):

Hann: 58-63
Tispe: 55-60

Farge(r):

Brun med hvite områder

Pelslengde:

Kort

Pels:

glatthåret med grove, stive og blanke dekkhår

Pelsstell:

Lite

Allergi:

Ja

Aktivitet:

Mye

Fra DogLex

Molosser
...molosser er betegnelsen på en gruppe hunder med tung og massiv kroppsbygning. andre ord for molosser er m...

Bilder av Alano

Ønsker du å dele dine bilder her så klikk her.

Bildene er lagt inn med tillatelse fra eiere. Mener du et bilde ligger her mot lov om opphavsrett ber vi deg kontakte oss snarest med informasjon om hvilke bilde det gjelder. Vi trenger bildenummeret. Dette finner du i teksten når du klikker på bildet. (F.eks. Bilde av Alano, nr 4384.)
Siden bildene ligger her med tillatelse, kan ikke bildene gjenbrukes andre steder. Det er derfor kopirettigheter på bildene.

Hver hund har sine særegenheter og personlighet. Om du har kjennskap til Alano kan du derfor ha noen andre erfaringer enn det som kommer frem her. Vi forsøker å beskrive de egenskapene hunden har basert på innspillene vi har fått, og kan kun bli bedre med dine tilbakemeldinger.
Finner du noe som bør endres, så ta kontakt med oss med riktig informasjon og vi skal forsøke å forbedre beskrivelsen.