Bichon Havanais
Sammenlikne med:   

Bichon Havanais


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Bichon Havanais:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 250
Gruppe 9: Selskapshunder
Seksjon 1: Bichons og beslektede hunderaser
ANDRE NAVN: Havaneser
 
STØRRELSE: Toy
VEKT: Hann: 4-6 kg
Tispe: 4-6 kg
HØYDE: Hann: 23-27 cm
Tispe: 23-27 cm
FARGE(R): Mange varianter, sjelden helt hvit
PELSLENGDE: Langhåret
PELS: Fyldig og bløt
PELSSTELL: Mye
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Lite
 

Treff i DogLex

Bichon Havanais
 

Dens opprinnelse er ikke sikkert fastlagt og det finnes mange ulike teorier om dette. I likhet med Bichon Frise, puddel og mange andre krøllete og lokkete hunder, stammer Bichon Havanais fra Barbeten (vannspanieln). Navnet Bichon er egentlig forkortelse for Barbichon. Når den tidligere vannspaniel-typen ble brukt som arbeidshund, med oppgave å apportere fugler fra vannet, ble den mindre Bichon bare brukt til selskapshund.

Fiorenze Fiorone skrev i sin bok «308 recognized breed» at Havaniasen stammet fra den italienske Bolognese som italienerne tok med seg til Argentina og krysset med en liten sydamerikansk puddel og dermed oppsto et nytt medlem av Bichonfamilien.

Til tross for alle teorier synes cubanerne å tro at Havanaisen kom til Cuba med italienske sjøkapteiner. Hundene ble gitt som bestikkelse til velstående cubanske famlier, slik at kapteinene kunne få solgt sitt smuglergods.Som det så ofte er tilfellet med slike små selskapshunder, ble også havaneseren overklassens hund.

På 1700-tallet ble rasen også kjent og populær i Europa, men som mange andre raser ble den fort glemt for så på ny og dukke opp igjen som sirkushunder på 1950- tallet. At rasen har utbredt seg slik, har vi noen godhjertede eksil-cubanere å takke for. Da de flyttet til USA under Cuba-krisen tidlig på 1960- tallet, tok de hundene sine med seg og det er fra disse våre dagers Havanais stammer. I den senere tid er det bekreftet at det fortsatt fins igjen noen få eksemplarer på Cuba.

Havanaisen har et åpent og charmerende vesen som lett fører til at den blir midtpukt i familien. Det er en meget intelligent hund, og dette sammen med dens store nysgjerrighet og lysten på nye utfordringer, gjør at den er lett å dressere. Noe at den også ble brukt som sirkusshund viser. Det charmerende skuespillertalentet har nok hunden fortsatt i behold. Selv om hunden er liten, er den også en utmerket vakt og gjeterhund. På Cuba ble den blant annet brukt til å passe kyrne og til fuglejakt.

Også dagens havanais har et tydelig vokterinnstinkt, og den lar høre fra seg når det kommer besøk.

Havanaisen er en flink svømmer som liker å boltre seg i vannet. Den skal ha en lang, fyldig og bløt pels som ikke har noe sesongbestemt pelsskifte. Regelmessig stell gir det fine silkeaktige utseende. Den kan bades så ofte man ønsker.

Havanaisen har vanlig levealder, og rasen kom til Norge så sent som i 1989. Det samme året ble det første norske valpekullet født. I 1991 ble det registrert 20 hunder i Norge. Rasen er organisert i Norsk Miniatyrhund Klubb.