Welsh Springer Spaniel
Sammenlikne med:   

Welsh Springer Spaniel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Welsh Springer Spaniel:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 126
Gruppe 8: Apporterende hunder
Seksjon 2: Spaniels
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Sporting
Naturally active and alert, Sporting dogs make likeable, well-rounded companions. Members of the Group include pointers, retrievers, setters and spaniels. Remarkable for their instincts in water and woods, many of these breeds actively continue to participate in hunting and other field activities. Potential owners of Sporting dogs need to realize that most require regular, invigorating exercise.
STØRRELSE: Mellomstor
VEKT: Hann: ca 20 kg
Tispe: -
HØYDE: Hann: 48 cm
Tispe: 46 cm
FARGE(R): Dyp rød og hvit
PELSLENGDE: Langhåret
PELS: Rett, glatt og silkemyk
PELSSTELL: middels
ALLERGI: ikke allergivennlig
AKTIVITET: Middels
 

Treff i DogLex

Welsh Springer Spaniel
Spaniel
[...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var såkalte kortjagere av settertype. fler...]
 

Røde og hvite spaniels har funnet i flere hundre år på de britiske øyer og går så langt tilbake som 7000 f.Kr, da de første jakthundene ble brukt av menneskene. Den er sannsynlig forfedren til de fleste av dagens hjemlige jakthunder, disse hundene ledsaget mannen på hans jaktopphold på kysten av Bretagne, Cornwall, Wales, Irland og Skottland under mesolitikum alder. Etter ca 250 f.Kr., har forfedre av Welsh Springer utviklet Agassian jakthund, som tilhører den ville stammen av romersk-okkuperte briter. Under renessansen, "Land spaniel," en Welsh Springer lignende type hund med rød og hvit merking, ble brukt til henting, og beretninger fra den tiden skildrer en hund som var svært lik Welsh.

Rasen hadde stigende popularitet på 1700-tallet og ble en favoritt jakthund av edel klasse, rasen mistet sin nisje ved 1800-taller, og ble erstattet av engelsk Springer og andre spaniels. Men en trend i selektiv avl, basert på den nylig populære Darwinian teorien, som til slutt førte rasen tilbake til viktorianske England, og konkurrerte i samme klasse som engelsk Springer, den eneste forskjellen på den tiden var fargen.

Welsh springer ble første gang vist på utstilling under navnet welsh cocker. En hund, tilhørende Mr. A. T. Williams, var i 1901 registrert som cocker og vant mange priser. Da rasen ble godkjent i 1902 ble den omregistrert til welsh springer og fortsatte å vinne. Selv om rasen ble godkjent så sent som i 1902, går historien selvsagt mye lenger tilbake. Historien er imidlertid ikke entydig og klar, men det man med stor grad av sikkerhet kan si, er at disse røde og hvite spanielene fantes i Wales så langt tilbake som slutten av 1700-tallet.

Rasen ble opprinnelig ikke brukt til apportering, men kun til å støte opp viltet og fikk derav navnet "tarfgi", som er det walesiske navnet på å støte vilt.

Som jakthund kan den sammenlignes med engelsk springer, og den er en populær all round fuglehund som utstråler iver og styrke. Rasen er noe mindre enn en engelsk springer og større enn en cocker. Fargen skal være dyp rød og hvit. På grunn av sin størrelse og tiltalende utseende er welsh springer også en populær familiehund. Som alle spanielraser, skal den være vennlig og tillitsfull. Rasen skal ikke vise tegn til engstelse eller nervøsitet og selvsagt ikke aggressivitet. Den skal ha en myk, men bestemt oppdragelse. For hard oppdragelse kan i verste fall føre til et negativt resultat.

Welsh springer spaniel er, i likhet med de fleste fuglehunder som skal være bygget for å kunne brukes på jakt, en hardfør og robust rase.  Gjennomsnittlig levealder er 12-13 år, og det vanlige er at de har god helse.

Importert til Amerika på slutten av 1800-tallet, rasen vant popularitet og ble anerkjent av AKC i 1906. Etter tøffe tider etter verdenskrigene, antas det at det ikke eksisterte Welsh Springers i USA, men import gjenopplivet den rasen, og Welsh Springer overordnede klubb ble stiftet i 1961.