Sussex Spaniel
Sammenlikne med:   

Sussex Spaniel


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Sussex Spaniel:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 127
Gruppe 8: Apporterende hunder
Seksjon 2: Spaniels
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Sporting
Naturally active and alert, Sporting dogs make likeable, well-rounded companions. Members of the Group include pointers, retrievers, setters and spaniels. Remarkable for their instincts in water and woods, many of these breeds actively continue to participate in hunting and other field activities. Potential owners of Sporting dogs need to realize that most require regular, invigorating exercise.
STØRRELSE: Mellomstor
VEKT: Hann: 20,5 kg
Tispe: 18 kg
HØYDE: Hann: 38-40 cm
Tispe: -
FARGE(R): Rik gyllen leverfarge
PELSLENGDE: Langhåret
PELS: Glatt med faner
PELSSTELL: Daglig
ALLERGI: ikke allergivennlig
AKTIVITET: Mye
 

Treff i DogLex

Sussex Spaniel
Spaniel
[...spaniel tilhører en undergruppe med hunder som blir avlet som apporterende fuglehunder, men som opprinnelig var såkalte kortjagere av settertype. fler...]
 


 Sussex spaniel hører til en av våre sjeldne spanielvarianter.

For ca. 150 år siden utviklet Mr. W. Fuller denne rasen og holdt en ren stamme i over 50 dr. Da han døde i 1847 ble nesten alle hans hunder auksjonert bort. På et tidspunkt ble det sagt at rasen var den mest populære fuglehund i Sussex. Den har dessverre avtatt merkbart i antall de siste drene.

I motsetning til andre spaniels, bjeffer sussex spaniel når den jager, og det sies at jegeren kan høre på tonefallet til hunden hva slags vilt det er den har fått teften av. Den er en hund full av styrke og gjør en god jobb i tett underskog.

På et tidspunkt i utviklingen ble den litt for lav på bena og avtok noe i popularitet blant jegeme. Dette har imidlertid dagens oppdrettere rettet på, og den kan igjen måle seg med hvilken som helst annen spaniel.

Sussex er en fin familiehund og kompanjong. Med sin gyldne pels og milde uttrykk er den uimotståelig for eieren. 
Rasen er lojal og svært stedbundet, noe som verdsettes av dens eiere. Rasen har god sans for humor, noe som til tider kan vise seg på de mest merkelige tidspunkt. Den har en egen evne til å smile, noe som kan være svært avvæpnende. Den er svært ærlig. Dens tillitsfulle væremåte og vakre øyne vil få deg til å beundre rasen i lange stunder, når du møter den.

Sussex spanielen er i alt vesentlig en engelsk rase, og har som sagt tidligere eksistert siden 1700-tallet. Første gang den ble utstilt var i 1862. Det har aldri vært en tallrik rase, men den har altid hatt sine tilhengere, da det er en solid, stille og god jakt- og familiehund. En del ganger er det brakt nytt blod inn i rasen ved innkryssing av clumber spaniel, som ikke er så rent ulik av type, og som har forbedret benbyggning og temperamentet en god del.

Sussex fhar fått sitt navn fra Sussex, England, hvor den første og viktigste kennelen for disse hundene tilhørte en Mr. Fuller. Fuller er kreditert for å ha utviklet den rike, gyldne leverfargen som i lang tid har preget rasen. Phineas Bullock, Field spaniel berømmelse, gjorde også bemerkelsesverdige arbeider i beste interessene for Sussex. Eksemplarer som er av rasen konkurrerte i Storbritannia så langt tilbake som 1860-årene.

I hans tidlige dager, ble Sussex brukt for visse typer grovskyting i England, der en overflod av spillet, sammen med den tilpassede av jakt til fots, gjengia hunden tilfredsstillende, som et sportslig sykler. Rasen har ikke vært importert i stor grad til dette landet, men sannsynligvis skyldes det, det faktum at han ikke har tilstrekkelig fart for en gjennomsnittlig sportsmann, som står overfor forholdene langt forskjellig fra de i utlandet.