Norrbottenspets
Sammenlikne med:   

Norrbottenspets


Størrelse:
Aktivitet:
Pelsstell:
Passer for:
Allergi:

 
Norrbottenspets:
FCI:
Anerkjent av FCI
FCI nummer: 276
Gruppe 5: Spisshunder
Seksjon 2: Nordiske jakthundraser
 
AKC:
Anerkjent av AKC
Foundation Stock Service (FSS)
Each of the following breeds has been accepted for recording in the AKC Foundation Stock Service®. The AKC provides this service to allow these purebred breeds to continue to develop while providing them with the security of a reliable and reputable avenue to maintain their records. FSS® breeds are not eligible for AKC registration. Several of the FSS breeds are approved to compete in AKC Companion Events. To review the complete list of breeds approved to compete in companion events, click here. Contact information is available for a majority of the Foundation Stock Service® breeds. The AKC does not recommend one club over another. None of the clubs are affiliated with the AKC at this time (except for the coonhound national breed clubs).
ANDRE NAVN: Nordisk spets, norrbottens fågelhund, hushund
 
STØRRELSE: Liten
VEKT: Hann: 12-13kg
Tispe: 9-11kg
HØYDE: Hann: 43-47cm
Tispe: 40-44cm
FARGE(R): Alle farger og fargekombinasjoner
PELSLENGDE: kort
PELS: kort, tett, hard
PELSSTELL: Lite
ALLERGI: Ja
AKTIVITET: Endel
 

Treff i DogLex

Norrbottenspets
Elghunder
[...   elghunden er en glimrende jaktpartner på storviltjakt. elghun...]
Nordiske hunderaser
[...nordiske hunderaser er en gruppe med nasjonale hunderaser som opprinnelig har oppstått i et eller flere av de fem nordiske landene: danmark inkludert ...]
Spisshunder
[...spisshund (også kalt spets og spitz) er betegnelsen på en gruppe hunder som deler en rekke morfologiske- og anatomiske fellestrekk. det mest i øyenfal...]
Svenske hunderaser
[...det finnes flere svenske hunderaser, hvorav de langt fleste er jakthundraser, selv om et par av de også kan kalles gårdshunder. sveriges utvalg av hun...]
Treskjellende hunder
[...treskjellende hunder (eng. treeing hounds) kalles også gjerne treskjellere eller halsende hunder. dette er en gruppe som stort sett består av jakthund...]
 

Norrbottenspets er trolig en meget nær slektning med finsk spets og kan minne mye som norsk lundehund. Som type er den trolig svært gammel, men som egen hunderase er den langt yngre. I Nord-Sverige, der denne hunden var mest populær, var den også kjent som hushund i tidligere tider.

Rasen ble renavlet i det første tiåret etter 1900, da en løytnant Kantzov skal ha tatt særlig interesse av denne lille jakthunden. Han skriver i 1911 et brev til den svenske kennelklubben og forteller at han siden 1907 har notert ned alle detaljer omkring «norrbottens fågelhund», og legger samtidig ved et forslag til rasestandard. I 1912 kan man se av svensk kennelklubbens tidsskrift at det ble bevilget 100 kroner til arbeidene med å gjøre «norrbottens fågelhund» til en egen hunderase. Alt på den tiden var den opprinnelige hushunden svært sparsom i antall, til tross for at den femti år tidligere hadde vært ganske vanlig over store deler av Nord-Sverige og Finland.

Kantzovs arbeid ledet fram til både en rasestandard og full anerkjennelse av rasen, men særlig mer ble det ikke til. I 1947 ble rasen derfor fjernet fra kennelklubbens register, i det ingen nye hunder hadde blitt registrert eller var kjent oppdrettet siden 1936. Rasen ble derfor i 1948 ansett å være utdødd.

Mot slutten av 1950-tallet ble det imidlertid en endring på dette, da jegermester Stig Onnefelt flyttet til Pajala. Han oppdaget at det fortsatt fantes slike hunder rundt om på gårdene, og begynte et ambesiøst arbeide med å gjenskape rasen utover på 1960-tallet. I 1963 fikk ha i stand en egen fågelhundssektion under Norrbottens Älghundsklubb til å bistå i dette arbeidet. Arbeidet med å få i stand en ny rasestandard ble gjort av Onnefelt, som selv var eksteriørdommer, og Rune B. Samuelsson. I 1967 ble den første spesialklubben dannet, under navnet Specialklubben för Skällande Fågelhundar, og rasen anerkjent av SKK.

Rasen er ikke særlig tallrik noen steder. I Norge ble det dannet en spesialklubb for rasen i 1985. Raseklubben omhandler både finsk spets og norrbottenspets.